måndag 9 september 2013

Obamas besök och den svenska jämställdhetsdebatten!

– "Det visar hur enormt betydelselöst det här besöket var, att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen," sa Göran Hägg från TV soffan.

Det finns ju vissa saker som inte tål dagsljuset och kanske satt Göran Hägg genom sitt uttalande tummen precis på det.

Inte så att matte tror att vår regeringschef genom att bara sända kvinnliga statsråd för att vinka farväl till världens mäktigaste demokratiskt valde ledare ville förringa besökets vikt. Tvärtom. Det var hans sätt att visa omvärlden att svenska kvinnor verkligen kan.

Men kanske är detta att vi har kompetenta kvinnliga statsråd inte i första hand ett exempel på hur långt jämställdheten kommit utan exempel på en allvarlig maktförskjutning i samhället.

När matte gick i skolan var rektorn och tillsynsläraren, ja även läraren, någon man såg upp till och hade respekt för.

Rektorn var den verklige ledaren på skolan. Matte minns fortfarande med fasa när hon blev uppkallad till rektorsexpeditionen. Hon skulle förklara varför hon lagt en snöboll ovanför kartstället så att den arme musikläraren fick vattendroppar på flinten och i orgeln när han skulle undervisa.

Rektorn  var en självklar pedagogisk och organisatorisk ledare på skolan och honom ifrågasatte man inte ostraffad.

Lite längre tillbaka i tiden var det prästen, läraren och polisen, som hade maken i lokalsamhället. Män som man bara inte ifrågasatte.

Men så försvann makten och statusen och därmed männen. Och vi har idag en mer jämn könsfördelning.

Vad som är hönan och ägget vet inte matte.

Men för inte så många år sedan var det viktigt med varvade listor även till kommunfullmäktige. Det var svårt att få kvinnor att kandidera och svårt att få männen att släppa fram kvinnor.

Men idag har makten försvunnit från kommunpolitiken. Så nu börjar det bli problem att få män att ställa upp. Kvar finns bara dom som inte insett att deras tid är förbi. Men dom som borde vara beredda ta över vet att det vare sig finns makt eller pengar inom kommunpolitiken. Så dom väljer att satsa på ett säkrare kort som jobb inom den privata sektorn och på familjen.

Så att statministern bara skickade kvinnliga statsråd för att ta farväl av Obama visade inte på att mötet var oviktigt. Tvärtom! Men att vi fått kvinnliga statsråd kanske inte visar på att vi är så himla duktiga på jämställdhet utan på en förskjutning av makten från riksdag och regering.

Tror den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar