torsdag 19 september 2013

Some politicians are more equal than others

"Missbrukar demokratin" ryter kommunfullmäktiges ordförande i gårdagens tidning. " Är det  demokratiskt att inte låta alla få komma till tals."

Hoppsan! Matte fick kaffet i vrångstrupen när hon läste det. För samma man  vägrar en debatt i fullmäktige om den lokala demokratin på Orust. En majoritet av oppositionen har begärt att de ska få insyn och möjlighet att ta ansvar för kommunens väl och ve i en omfattning som motsvarar deras andel av väljarkåren.

Nej det frågan vägrar kommunfullmäktiges ordförande att ta i. Plötsligt är han bokstavstrogen  kommunallagen. En lag som han annars sällan bryr sig om.

Den representativa demokratins princip utgår från att alla förtroendemän bär det ytterst ansvaret för kommunens verksamhet.  

Men har alla politiker på Orust en realistisk chans att ta det ansvaret som kommunallagen anger?

- Knappast

Och är det demokratiskt att inte respektera valresultatet?

- Knappast.

För om man gjorde det skulle kommunalråd och ordförande i miljö- och byggnadsnämnden avgå. För ingen av dom kan säga att dom är direktvalda av Orusts befolkning. Möjligen hade de kunnat hävda det om dom i valet fått så många personkryss att det räckt till en personlig plats, men så är inte fallet. Alltså tillhör deras platser partiet, och inte dom själva.
Och oppositionsrådet säger klart att han bara representerar sina väljare vilket betyder en mindre del av den formella oppositionen.

Så gott som alla uppdrag som innebär att man får insyn och information, och som ger möjlighet att sätta sig in i frågor och att bilda sig en uppfattning, är den verkliga oppositionen utestängd ifrån.

Är det demokrati?

- Knappast.

Ibland säger folk till matte.

- Ni, dvs. folkpartiet och moderaterna, måste göra något. Kommunens ekonomi är en katastrof. Dom dvs. sossarna och den (o)styrande minoriteten kommer att höja skatten igen. Och ni gör ingenting.

Till dom säger bara matte.

- Vi kan inget göra åt majoritetens förtryck av en stor minoritet. Så länge det IRL finns en dold majoritet bestående av en (o)styrande minoriteten och en sossegrupp, som IRL styr, så kan dom med den starkes och lagens rätt köra över en aldrig så stor minoritet.

Enda möjligheten som står till buds för den verkliga oppositionen är att lämna sina få uppdrag i kommunstyrelsen och dess arbetsutskottet eftersom det ändå inte är där besluten fattas. Det är ju inte rimligt att man ska kunna ställas till ansvar för sådant man inte har möjlighet att påverka.
Some politicians are more equal than others.

Tycker

Den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar