tisdag 3 september 2013

Det är demokratin dumbom att vissa väljares röster är mindre värda. I alla fall på Orust.

Hur kan det vara på detta sättet? Den frågan kan man ställa sig eftersom de som röstat på moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i förra valet inte har inflytande motsvararande sin andel bland Orust väljare.

För i fullmäktige finns det sedan en tid tillbaka tre grupper. Den styrande minoriteten, den största oppositionsgruppen och socialdemokraterna.

Detta eftersom socialdemokraterna inför senaste fullmäktige sa att dom inte styr ihop med den styrande minoriteten, utan är ett oppositionsparti. Så då är det väl bara att acceptera det. Visserligen bedriver dom ingen oppositionspolitik utan är drivande i att arbeta fram förslag till fullmäktige. Ett uppdrag som i andra kommuner brukar vara dom styrandes. Men på den stora ön i väster är det mycket som inte liknar andra kommuner.

Men man ska ju lita på vad folk säger, så säger socialdemokraterna att dom är i opposition så är det väl så.

Då finns det alltså fyra partier i opposition. Socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna. Socialdemokraterna har 11 mandat och dom andra tillsammans 13. Är det då rimligt att dom väljare som röstat på något parti i trettongruppen inte har representation motsvarande hur många röster dom fick i valet?

För på nästan samtliga uppdrag som ska tillfalla oppositionen sitter det socialdemokrater. Det blev så när dom valdes senast eftersom då fanns det en majoritet och enbart socialdemokrater och folkpartiet var i opposition. Och eftersom folkpartiet valde att inte gå i det stora partiets ledband tog, med den starkes rätt, socialdemokraterna alla platserna som tillföll oppositionen.

Men sedan dess har majoriteten spruckit och är numera en minoritet. Två ledande f.d. moderater, som väl anser sig som Guds gåva till kommunen vägrar att lämna sina uppdrag. De säger sig ha folkets stöd. En minst sagt tveksam slutsats. Dom är ju invalda för moderaterna. Och inte kommit in på personliga meriter dvs.  genom personkryss.

Det innebär att två tunga platser innehas av två politiska vildar.

Det innebär också att majoriteten i kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden inte speglar hur Orust väljare ville att det skulle se ut i de organ som framtill nästa val styr kommunen.

Det betyder också  att vissa väljares röster inte räknas. Det är tydligen bara de som röstat på den styrande minoriteten och socialdemokraterna som kan räkna med att få sin röst hörd.

Och trots att socialdemokraterna säger sig vara i opposition så bildar dom med den styrande minoriteten en majoritet som förhindrar varje förändring, som skulle ge alla partier inflytande motsvarande sitt valresultat.

Pehr Ahlmark skrev en bok med titeln. Det är demokratin dumbom.

Men nej det är inte demokratin. Det är maktfullkomligheten personifierad.

Tycker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar