fredag 30 augusti 2013

Fullmäktige - en plats för inbördes beundran


Ordförande började kvällen möte med en undran om man kunde ta upp två ytterligare frågor på dagordningen. Den ena, ett val, var ok. Men att ta upp frågan, som väckts av moderater, folkpartister och kristdemokrater, om att det vore lämpligt att välja om ledamöterna till kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden nu när en ny majoritet bildats. En majoritet bestående av den styrande minoriteten samt sossarna. Nej det otänkbart.

Majoriteten kände sig alldeles klart träffade. Så den diskussionen ville man inte ta utan sa nej till att ta upp ärendet.

Hur klokt var det egentligen? Trodde man att man därigenom skulle slippa diskussionen.

Chansen finns fortfarande att fullmäktiges ordförande vågar ta upp frågan på nästa möte. För det är han och ingen annan som beslutar om hur föredragningslistan ska se ut. Men gudarna ska veta att han kommer att utsättas för hård tryck att låta bli. Men han har tidigare visat visst mod och självständighet. så hoppet finns kvar.

Men för att vara på den säkra sidan så ändrades bara rubriken på skrivelsen och vips blev det en motion, som lämnades in redan vid torsdagens möte. En av de få lagligt tvingande möjligheter en opposition har att få upp en fråga till diskussion i en kommun, som styrs av en fullständigt maktfullkomlig liten klick påhejad av ett antal jasägare. Men visst dom kan förhala även handläggningen av motionen så att 2014 års val hinner före.

Tillbaka till den nya majoritet. Man har ju på olika sätt visat att man är en styrande majoritet. Styrande var kanske inte ordet men en majoritet i alla fall. I skrivelsen från de tre partierna tas vissa exempel upp som till exempel att man gjort en gemensam budget och att man ansåg att en socialdemokrat skulle ersätta en oberoende, som var jävig.

Men det finns många fler exempel. För trots att det är näst intill omöjligt att få insyn i vad som pågår så försäger sig vissa ledamöter ibland och ibland trycker någon på fel knapp så att informationen hamnar dit det inte var tänkt.

Och detta systematiska arbetet att hålla den verkliga oppositionen utanför insyn måste vara helt unikt. Tidigare har det varit en princip att kommunstyrelsens arbetsutskott deltagit i utbildningar och gjort studiebesök. Men numera är det utskottens presidier, som får ta del av denna kunskap. Ett effektivt sätt att se till att ingen från oppositionen får vara med.

Man har även infört informella grupper bestående av de ledande ur majoriteten där inga protokoll förs men där flera av de kontroversiella besluten för kommunen fattas.

Man försöker att på olika sätt undvika att ärenden kommer upp till kommunfullmäktige trots att de enligt kommunallagen är av sådan vikt att de borde beslutas där.

Och hela tiden kommer man tillbaka till att folkpartiet sitter på uppdrag man anser att partiet inte har rätt till. Och nu när man har chansen att ändra på det så tar man inte den.

Det enda vapnet oppositionen idag har är att låta droppen urholka stenen och hoppas på en ljusare framtid.

Och efter denna inledande punkt på kommunfullmäktige lyssnade ledamöterna på en föredragning om vikten av att få kommunfullmäktige till ett levande parlament där det är högt till tak och där viktiga framtidsfrågor diskuteras. Och man lyssnade på hur ens egna mål om större öppenhet och demokrati skulle implementeras.

Matte fick liksom inte dessa olika budskap att gå ihop. Och det gör dom inte för mig heller men jag är ju bara en dum

Fyrbent blondin

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar