fredag 16 augusti 2013

Oppositionsrådet blir kvar på Orust

- Det handlar om demokrati säger centerns starke man, som svar på Bohusläningens fråga varför man avslagit medborgarförslaget att avskaffa oppositionsrådet.

Intressant att han säger att det handlar om just demokrati.

Och matte som trodde det handlade om majoritetsförtryck?

 "De flesta demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir snedfördelad," "Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har tid att sätta sig in i alla frågor, och att de politiska partierna ägnar mer tid åt röstfiske än åt att styra." (Wikipedia)

På Orust finns ett kommunalråd, som bara representerar sig själv och en annan utslängd före detta moderat, tillika ordförande i miljö och byggnadsnämnden. Dom kallar sig oberoende. Matte har hela tiden undrat. Oberoende av vad. I alla fall inte av arvoden. Men det är en annan historia.

Och så finns han som bestämmer allt. Centerns starke man. Officiellt har han ordförandeskapet i utskottet för samhällsutveckling. Men IRL styr han det mesta här på ön. Så då känns det lite märkligt när han, det närmaste man kan komma envåldshärskare här på ön, säger att det handlar om demokrati.

Frågan är om det är demokrati när den så kallade styrande minoritetens män och oppositionens män och kvinna gör upp bakom stängda dörrar, dit vare sig den reella oppositionen, press eller allmänhet har tillträde. Och frågar man så är det inte sant och ingen kan bevisa att det är så eftersom inga protokoll förs. Men det är också en annan historia.

Men att påstå att ett oppositionsråd handlar om demokrati är väl magstarkt.

Oppositionen består av tre partier, sossarna med 11 mandat, moderaterna med 7 mandat, folkpartiet med 5 mandat samt kd med 1 mandat.

Det innebär att sossarna inte är den största gruppen inom oppositionen. När de fick oppositionsrådsposten var de störta parti inom oppositionen och med den starkaste rätt tog de alla uppdrag som tillföll oppositionen. Men sedan 7 av 9 moderater och kd lämnat regnbågsalliansen och gått i opposition så är sossarna i minoritet inom oppositionen. Men oppositionsrådsposten kan dom behålla eftersom dom regerar ihop med den så kallade styrande minoriteten. Inte officiellt förståss för det är inte mycket inom politiken på Orust som sker i öppenhet, men i praktiken så styr dom tillsammans med den ostyriga minoriteten.

Och hur kan detta vara möjligt? Jo genom majoritetsförtryck. Man inte bara fråntar den reella oppositionen dvs. moderater, folkpartisket och kristdemokrater möjligheter att sätta sig in i frågor. Utan man bildar en majoritet i kommunfullmäktige som gör att all förändring före nästa val är omöjlig. Detta visade man tydligt bland annat i frågan om ansvarsfrihet för föregående år. Där kommunstyrelsen och miljö och byggnadsnämnd beviljades ansvarsfrihet, trots gedigen kritik från revisionen. Men även den historien är värd en egen mässa som matte inte tar just nu.

Så att säga att detta handlar om demokrati ekar minst sagt falskt i mattes öron. Det handlar om makt och arvoden och ingenting annat.

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar