söndag 4 augusti 2013

"Politik bör inte var ett yrke."" Orust behöver oppositionsråd " Två rubriker i lördagens Bohusläning.

Det första citatet är från ledaren. Det andra kommer en insändare från sossarna på Orusts.

På riksnivån behövs säkert heltidspolitiker. Riksdagen består av 349 ledamöter, där alla är heltidsanställda och alltså jämlikar i det avseendet att alla kan på heltid sätta sig in i de olika frågorna, som dom ska fatta beslut om.

Sedan finns en regering vars ledamöter inte sitter i riksdagen. Det är deras uppgift att försöka övertyga en majoritet av riksdagens ledamöter om att rösta på deras förslag.

Men hur är det på kommunnivå? Här finns också en beslutande församling, kommunfullmäktige. På den stora ön i väst med 41 platser men med 40 ledamöter.

Här finns också precis som i landet en minoritet som sagt sig vilja styra kommunen. På pappret finns det bara en heltidsanställd politiker nämligen kommunalrådet. Därutöver finns ett antal ordförandeposter, som är anställda med olika tjänstgöringsgrad.

Dessa borde väl kunna betraktas som kommunens regering. Och tänk så bra det vore om dessa då lämnade sina kommunfullmäktigeplatser och bara, likt statsråden, var föredragande i detta fall i kommunfullmäktige.

För då skulle alla ledamöterna i kommunfullmäktige ha samma förutsättningar att sätta sig in i ärendena och kunna fatta kloka beslut.

Som det fungerar idag så har de anställda politikerna ett stort kunskapsövertag, vilket vissa utnyttjar genom att använda alla av matte kända härskartekniker för att sätta dom på plats, som försöker framföra en avvikande mening.

Detta är förödande för demokratin och insynen. Det av matte så ofta använda citatet gäller i alltför stor utsträckning ledamöterna i fullmäktige.

"Man fattar beslut men sällan dess innebörd."

Det beror vare sig på ointresse eller dumhet. Nej dom har inte en chans att sätta sig in i alla de frågor dom fattar beslut om. Och som dom enligt kommunallagen är precis lika ansvariga för som de politiker som på hel- eller deltid ägnar sig åt att sätta sig in i frågorna.

Så kanske behövs ett kommunalråd eftersom det är viktigt att kommunen finns representerad vid olika arrangemang.

Men vad man ska ha ett oppositionsråd till begriper inte matte. Dom pengarna den tjänsten kostar skulle göra större nytta på andra ställen i kommunen. Och om dom ska finnas kvar inom den politiska organisationen så kunde resurserna fördelas jämt inom oppositionen så att alla oppositionsparter har en chans att sköta sitt oppositionsjobb.

Tycker den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar