onsdag 28 augusti 2013

Maktmissbrukets fula tryne visar sig.


"Oppositionspartierna har som uppgift att invända och rösta mot, kritisera samt analysera regeringens agerande och beslut. För ett sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk. För att en demokrati ska fungera måste oppositionen kunna organisera sig på samma villkor som regeringspartier. Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin makt genom att förstöra för oppositionen."

Detta kan man läsa i Wikipedia.

Men hur är då läget här på den gröna ön i väster?

Jo formellt består oppositionen av fyra partier. Sossarna med 11 mandat, moderaterna med 7, folkpartiet med 5 samt kristdemokraterna med 1 mandat.

Det formella oppositionsrådet är en socialdemokrat, som helt odemokratiskt meddelar att han bara företräder sossarna, trots att dom är en minoritet inom oppositionen.

Och som lök på laxen driver han inte ens oppositionspolitik utan är en del av den styrande minoriteten som förvandlats till en majoritet IRL.

Man har tillsammans med den styrande minoriteten lagt en inriktningsbudget för 2014. En budget är kommunens viktigaste styrdokument.

Och när ordförande i miljö- och byggnadsnämnden inte kan delta i ett beslut om bygglov på grund av jäv kräver man att en oberoende före detta moderat ska ersättas med en socialdemokrat. Kan man klarare uttrycka att sossarna är en del av en ny majoritet?

Men varför bildar man inte då en ny majoritet? Makt och arvoden är svaret på den frågan. För då måste sossarna avstå många insynsplatser till den reella oppositionen och det vill man inte.

Och eftersom den styrande minoriteten och sossarna har  majoritet i kommunfullmäktige så kan den verkliga oppositionen inget göra för att påverka eller förändra något förrän tidigast efter valet. Och kanske inte ens då för kommuninnevånarna är så trötta på allt tjafs att de inte orkar bry sig längre.

Så troligen kommer kaoset att fortsätta. Det kommer att komma nya skattehöjningar. Den första i december. Och flera av de som flyttat till ön för att man ville ha en bra miljö för sin familj inser att det blir för dyrt och drar tillbaka till staden där service är bättre och skatten lägre.

Man kan inte beskriva oppositionen på Orust situation bättre än vad  Wikipedia gör.

"Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin makt genom att förstöra för oppositionen."

Tycker den fyrbenta blondinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar