tisdag 18 mars 2014

Lycka till centern!

"Tung politiker hoppar av. Ord står mot ord om anledningen."

Centerns starke man, sedan många år, lägger av. Men ordförande för partiet säger att det finns ett "go inom partiet och ett nytt sätt att arbeta som vi fokuserar på." ( Bohusläningen den 8 mars 2014)

På kvinnodagen nåddes alltså Orust väljare av detta. En tillfällighet som ser ut som en tanke. Och en vecka senare kan man på centerns hemsida läsa:

"Centerpartiet på Orust har nu utsett de personer som skall efterträda Bengt Johansson på de kommunala uppdrag han innehaft. Det blir Inga Göransson som tar hand om ordförandeskapet i Utskottet för samhällsutveckling."

"Gruppledarrollen tar Birthe Hellman över. Birthe är mångårig kommunfullmäktigeledamot för Centerpartiet och ledamot i Miljö- och byggnadsnämnden."

"- Vi har personer med bred kompetens i Centerpartiet som kommer att fortsätta arbetet i de politiska församlingarna."

Det känns bra. Den totala dominansen som Bengt Johansson haft både inom centerpartiet och inom politiken på Orust har inte varit bra vare sig för partiet, den lokala demokratin eller för kommunen.

Det känns bra att partiet ersätter Bengt Johansson på dessa två uppdrag med två personer. Och att det blev två kvinnor känns inte heller fel.

Nu är det bara att hoppas att detta leder till ett bättre samarbetsklimat inom kommunen. Och att på sikt en samverkan med övriga partier inom Alliansen kan komma till stånd.

Hade inte Maud Olofsson tagit initiativet till en träff hemma hos sig med partiordförande för de andra borgerliga partierna så hade det aldrig blivit någon Allians och Reinfeldt hade inte blivit statsminister 2006.

Men för att samarbetet skulle fungera krävdes ytterligare två saker. Att partiledarna respekterar  varann som personer och att man känner tillit.

Dessa två saker saknas ännu på Orust. Bristen på samarbete beror sällan på ideologiska skillnader för då skulle ju knappast centern samarbeta med vänstern i den nu styrande minoriteten.

Nej det handlar om bristen på tillit.

Det handlar om gamla konflikter som ärvs. Och dessa gamla konflikter behöver man inte lyssna på ett fullmäktigemöte under många minuter för att få exempel på. De personliga påhoppen är mer regel än undantag.

Kanske kan det bli bättre nu. För samarbete kräver respekt för varandra som personer och för olika åsikter. Det kräver en vilja till att kompromissa. Men det kräver också öppenhet och ärlighet. Detta saknas i all för stor utsträckning i dagen politik på Orust.

Så nu är det bara att hoppas att centerns nya representanter inte går i Bengt Johansson fotspår utan att de med ett öppet och demokratiskt sinne driver centerns frågor framåt.

Så lycka till centerns nya starka damer!

Önskar den fyrbenta blondinen

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar