måndag 24 mars 2014

Tänk om man ändå vore journalist - att bara få tycka och inte själv bli granskad.


Och vilken tur för politikerna på Orust att Bohusläningens bevakning av den stora ön i väster är näst intill obefintlig. Och att de två andra tidningarna, som bevakar ön, inte heller har dom resurser som ledarskribenten Peter Götell på Bohusläningen lägger ner på Uddevalla för att  granska vad som händer på ön.

Peter Götell på Bohusläningen kritiserar och granskar politikerna i Uddevalla i allmänhet  och det folkpartistiska kommunalrådet i synnerhet i sina ledare. Och åtskilliga gånger har han krävt rådets avgång. Han har också krävt att alla folkpartister runt kommunalrådet ska ta ställning och se till att kommunalrådet lämnar samtliga uppdrag.
Visst det är pressens uppgift att granska och kritisera maktens män och några få kvinnor.

Och matte instämmer i Peter Götells kritik. Men matte har varit med så länge att hon sett vad makten gör med människor och det väldigt snabbt. Det är inget försvar men en förklaring, som man nog borde ta fasta på och fundera över. Vad kan vi runt omkring göra för att förhindra att makten stiger maktens män och några få kvinnor åt huvudet. Men vem vill vara den lilla faen som sitter på axeln och säger:

 - Du är dödlig .

Speciellt vill man ju inte ha den rollen under uppgång och framgång. Då vill man ju tillhöra  kretsen runt dom som bestämmer. Och när det sedan går utför är det inte så lätt att säga till någon vars beundrande svans man tillhört.

- Sorry jag har inte längre förtroende för dig. Avgå.

Nej då lämnar man hellre skutan själv.

Och det finns så många exempel på duktiga politiker som tvingats avgå för dom totalt tappat omdömet. Människor som inte längre ser sig själva som en liten kugge i ett demokratiskt Sverige utan som någon som är förmer än vi andra. Och därför anser dom sig kunna bryta mot lagar och vanliga  moraliska  och etiska regler.

Tråkigt är det som hänt i Uddevalla och Lysekil. Att två ledande företrädare för Folkpartiet för att bli av med en politisk motståndare tar till klart omoraliska och odemokratiska metoder. Att man sedan inte står för vad man gjort utan ljuger, mörkar och försöker skylla ifrån sig, gör saken ännu mer beklämmande.

Men det är dom som är ansvariga och inga andra.  Men Peter Götell  ställer krav på styrelseordförande  för Bohusläns Folkparti att han skulle agerat. Men när uppgift står mot uppgift är det inte så lätt att göra något. Och frågan är vad han skulle gjort?

Så låt oss återvända till den stora ön i väster. Moderaterna krävde att kommunalrådet och ordförande i miljö- och byggnadsnämnd skulle avgå. Dom sa sig sakna förtroende för dom. Dom uteslöt herrarna ur partiet.
Men herrarna sitter kvar, som två närproducerade politiska vildar. Så för att bli av med ett kommunalråd, som saknar partiets och väljarnas förtroende, behövs det en lagändring. Men på Orust skulle det inte hjälpa för här har, enligt ihärdiga rykten,  sossarna fått oppositionsrådet mot ett löfte att inte rösta mot den styrande minoriteten. Så fullmäktige kan aldrig få majoritet för att avsätta någon ur den styrande minoriteten.
Den ende som kanske skulle kunna förmå kommunalrådet att lämna sitt uppdrag är nog ledarskribenten på Bohusläningen.

Men Bohusläningens ledarsida bevakar inte hela Bohuslän utan enbart Uddevalla.

Tänk den som ändå vore journalist och fick resurser att granska maktens män och några få kvinnor på den stora ön i väster. 

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar