söndag 16 mars 2014

"Något radikalt måste göras."


 

"Och det känns som om man hört det tidigare."

Så lyder rubriken respektive slutorden i en artikel i lördagens Lokaltidning.

Men det som känns mest konstigt är att den majoritet i fullmäktige som tagit budgeten och alltså sagt sig vilja ta ansvar för kommunens ekonomi verkar helt utan idéer hur detta ska gå till.

Kommunalrådet som alltid bara vill det bästa hänvisar till kommunchefen när han får frågan vad som ska göras.

Kommunchefen konstaterar att nu går det inte med osthyvel längre. Verksamhet måste tas bort. Då instämmer kommunalrådet, men inga förslag kommer vare sig från honom eller övriga ledningen.

 Gemensamt med sossarna har den styrande minoriteten tagit en budget som man sagt sig vilja  genomföra. Så ansvaret ligger där och inte hos den verkliga oppositionen som består av moderater, folkpartister samt kristdemokrater. Det fungerar inte så att dom med 14 mandat ska lösa problemen för dom som har 26 mandat och både kommunal- och oppositionsråd samt ordförande och vice ordförandeposterna i alla beslutande nämnder.

Det är dom med 26 mandat som har makt och möjlighet att göra något. Och det är dom som har skyldighet att göra något.

Närhälsan vill öppna en vårdcentral i Henån. Men får ingen hjälp att hitta tomt eller lokaler.

Primärvårdschefen konstaterar att dom

"Kan knappast vänta hur länge som helt på att kommunala tvister på Orust ska lösas."

Omsorgen verkar få ett underskott på 13 miljoner främst beroende på dyra placeringar. Med en bättre personalpolitik, så att kompetensen blir kvar på socialförvaltningen, hade man kanske kunnat hjälpa dessa människor på hemmaplan till en betydligt lägre kostnad och bättre resultat.

Det känns minst sagt märkligt att det är den verkliga oppositionen som får kritik för att inte komma med förslag och lösningar. Det är inte oppositionens roll. Oppositionen ska kritiskt granska förslag som kommer från dom som har makten. Och därefter komma med egna förslag.

Problemet idag är att inga förslag kommer. Kommunen saknar en politisk ledning. Tiden bara går och kommunens situation blir värre och värre. Invånare, pengar och kunnig personal lämnar det sjunkande skeppet.

Något radikalt måste göras. Men tyvärr verkar det inte gå att göra något förrän efter valet.

Och det kommer att ta tid att få ordning på kommunen. Ni som sett Lyxfällan på TV  vet att det krävs hårda tag för att få ordning på sin ekonomin när man under längre tid misskött den och levt över sina tillgångar.

Då krävs det ett systematiskt arbete. Där hårda prioriteringar och där respekten för lagt budget måste gälla hela vägen från politisk ledning ner till varje enskild medarbetare.

Inget kul arbete, för som politiker vill man kunna satsa på sina hjärtefrågor inte dra ner och avveckla verksamhet.

Men något radikalt måste göras om inte Orust kommun ska bli satt under förmyndare.

Tänker den fyrbenta blondinen

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar