tisdag 16 september 2014

Blir det en nystart för Alliansen på Orust?


En vecka före valet bjöd centerns ordförande in till en träff med övriga allianspartier. Syftet med träffen var att dra ett streck över gammalt groll, som ärvs politikergeneration efter politikergeneration. Man vill se om det fanns intresse att återbilda samarbetet inom Alliansen.

Dom som läst valprogrammen för de fyra partierna kan ju konstatera att det är mycket mer som förenar än som skiljer partierna åt.

Detta var ett bra initiativ tyckte matte. Kvällen präglades av en positiv stämning, konstruktiva diskussioner och alla var överens om att man skulle inleda ett samarbete efter valet.

Centern är det enda av Allianspartierna på Orust som ökade antalet mandat i fullmäktige från fyra till fem. Moderaterna tappade två medan Folkpartiet och Kd fick lika många som i förra valet dvs. 5 respektive 1 mandat.

Matte tror inte att Centerns framgång enbart var en Annie effekt utan nog mer en Bengt Johansson effekt. Centerpartister som inte känt igen sitt parti under Bengt Johanssons tid kunde åter rösta på sitt parti i hopp om att man åter skulle bli en del av den borgerliga Alliansen.

Trots detta kan man konstatera att Orust är Sverigevärst på blanka röster drygt 4 %, dvs. två mandat i fullmäktige eller lika många som röstat på Vänsterpartiet och hälften av antalet som röstade på SD.

Något som alla partier måste ta åt sig av. Att drygt 4 % av kommunens invånare inte tycker att det finns ett enda parti man vill rösta på trots att det finns tio eller elva om man räknar med F!.

Men nu vill Centern vänta med samarbetet i Alliansen tills personkryssen i valet är räknade. Detta har matte lite svårt att förstå. Är man fortfarande så oenig bland de som toppar listan om vem man vill samarbeta med. Så att det är beroende av vem som får flest kryss vilken falang som vinner. Vinner den ena så blir man kvar i gruppen med Vänsterpartiet, Folkviljan och Miljöpartiet men vinner den andra blir det en nystart för Alliansen. Det känns lite som hos Folkviljan. Var och en får rösta efter sin personliga uppfattning. En underbar och positiv tanke. Men det går ju inte att samarbeta och göra upp med en partiordförande om hen inte har hela partiet bakom sig.

Så det är väl bara att vänta till lördag och se vilken falang som fått flest kryss.

Matte hoppas att det blir den nya Centern, som är öppet mot framtiden och inte låser fast sig i gamla konflikter.

Matte, som flyttade tillbaka till den stora ön i väster strax efter förra valet, vet inte vad konflikterna handlar om. Och vill inte heller veta. Hon kan bara konstatera att ibland upplever hon att vissa från andra partier tycker illa om henne när hon möter dom för fösta gången, bara för att hon är folkpartist. Ett beteende som när det gäller generalisering av andra grupper brukar kallas rasism.

Må rätt falang inom Centern vinna slaget om kryssen så blir det en nystart för Alliansen på Orust. För Alliansen behövs för att reda ut röran på Orust.

Tänker Den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar