tisdag 30 september 2014

"Tio små negerpojkar" eller som Agatha Christies bok numera heter " Så var dom bara en."


Så är det här på Orust när det gäller  vem som kommer att få stå för kostnaderna för Henåns skola. Så var dom bara en. Och det är skattebetalarna på Orust.

Först var de tre parter som hade att dela på kostnaderna. Kommunen i form av politiker och dess tjänstemän. NCC och så skattekollektivet.

Först gav kommunfullmäktige de sina ansvarsfrihet. Så där rök möjligheten att kräva ansvar av dom som beställt bygget.

- Vi har inte beställt en skola som inte går att använda sa den politiska ledningen.

Och  stämde NCC för att få ersättning sina merkostnader för att det byggts en skola som inte går att använda. Men så tar man tillbaka den stämningsansökan med motivering att man kommit på att man just gjort det. Beställt en skola som inte går att använda.

Vid slutbesiktning  godkändes inte golven för man ansåg att NCC lagt på mattorna för tidigt när golven fortfarande var fuktiga. Men vid en överbesiktning, som NCC begärt, kom man till en annan slutsats. Man hade med hjälp av någon matematisk formel räknat fram till att dom visst var torra även om tidigare mätningar visar något annat. Matte tycker det känns som om teori och verklighet inte riktigt har samma uppfattning i frågan. Men kommunen la sig platt.

 Det är viktigt med ett bra förhållande till NCC så att dom kan rätta till felen så att vi kan öppna skolan igen nästa höst sa kommunchefen.

Och så skriver man ett förlikningsavtal med NCC där man konstaterar att man är helt överens om att " det är en utförandeentreprenad som kommunen köpt av NCC, vilket innebär att konstruktionsansvaret för funktionerna ligger på beställaren och inte på utföraren.". Eller så kan man uttrycka det så här. Kommunen ha beställt en skola som inte går att använda. 
Naturligtvis inte medvetet. Men fattar man beslut men inte dess innebörd för att man inte har nödvändiga fackkunskaper så blir det precis så här.

Politiker ska prioritera och ha visioner och inte åka till Danmark och kolla in ventilationssystem. Sånt ska man överlåta till fackfolk. Gör man inte det så blir resultatet att man beställer en skola som inte går att använda.

Men nu undrar matte vem som skrivit avtalet. Hon har svårt att tänka sig att en erfaren advokat skulle skriva att:

" att kvarstående frågetecken och framtida frågor under den pågående byggprocessen löses på ett professionellt sätt med ett fortsatt bra förhandlingsklimat."

Vilket väl bara kan tolkas så att skattekollektivet får ta kostnaderna för att den politiska ledningen har sjabblat.

Men varje skattekrona som använts på fel sätt är en stöld från skattekollektivet.

Och detta med Henåns skola känns som grov stöld och ännu har matte inte sett slutet. 25 öre i skattehöjning lär inte räcka långt.

Så var dom bara en som får stå för kostnaden - skattebetalarna på Orust.


Tänker den fyrbenta blondinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar