måndag 6 oktober 2014

Tre veckors cirkus - för att åter vara tillbaka på ruta ett.



Väljarna sa sitt på valdagen. Man kan tolka resultatet så att dom ville behålla den majoriteten som styrt Orust de senaste åren. En majoritet som bestått av alla utom Moderater, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Visserligen var det över fyra procent, som trots att det fanns 10 partier att välja på, inte hittade något dom ville ge sin röst.

Och SD gick från en tom stol till fyra i fullmäktige.

Men det räckte inte för att ändra på något.

Den minoritet som under de senaste åren, tillsammans med sossarna i praktiken, har nu officiellt bildat en majoritet  och sitter kvar.
De som höjt skatten med först femtio öre och nu beslutat om ytterligare 25 öre har fått förnyat förtroende av sina väljare och medlemmar. Och ytterligare skattehöjningar är att vänta om inte kursen läggs om radikalt. För det krävs en nystart med stora strukturella förändringar och många impopulära beslut.

Och 13 gruppen dvs Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna var beredda att sätta sig i majoritet med sossarna för att bilda en stabil och handlingskraftig majoritet för att göra denna omstrukturering och ta ansvar.

Men sossarna valde att stanna kvar hos det gamla gänget.

Med blandade känslor tog matte emot det beslutet. För att ta på sig ledartröjan på Orust är närmast ett självmordsuppdrag. Kommunens ekonomi är körd i botten och många obekväma beslut måste fattas. 

Beslut som partiernas väljare inte kommer att gilla. Men beslut som måste tas om inte Orust ska bli tvångsförvaltat av staten. Så illa är det. Men väljarna har sagt sitt. Och partierna har valt samarbetspartner.  Man har gett den sittande ledningen mandat att sitta kvar så inget tyder på att det ska bli någon förändring till det bättre.

Så tyvärr kommer nog den politiska cirkusen på Orust fortsätta.


Tänker den fyrbenta blondinen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar