torsdag 16 oktober 2014

Idag är den avgående ledningen verkligen en lame duck här på den stora ön in väster.


En ledning som alla vet kommer att försvinna den förste januari. Det innebär att kommunen bland annat har ett kommunalråd och en ordförande för miljö- och byggnadsnämnden som det är ointressant att samarbeta med eftersom dom kommer att försvinna snart.

För att det inte ska vara stiltje i kommunerna från valdagen fram till den förste januari året efter har kommunallagen ändrats. Man kan nu på samma sätt som i riket  bilda en regering direkt efter valet och låta den direkt ta över ansvaret för kommunen.

Kommunallagen sjätte kapitel

"12 § Ledamöterna och ersättarna i styrelsen väljs för fyra år, räknat från och med den 1 januari året efter det år då val av fullmäktige har ägt rum i hela landet.
Fullmäktige får dock bestämma att styrelsens mandattid skall räknas från och med det sammanträde då valet förrättas intill det sammanträde då val av styrelse förrättas nästa gång. I ett sådant fall skall nyvalda fullmäktige välja styrelsen vid fullmäktiges första sammanträde. 
13 § Fullmäktige bestämmer mandattiderna för andra nämnder än styrelse"

Med tanke på den extremt svåra ekonomiska situation som Orust kommun befinner sig tycker matte därför att kommunfullmäktige vid nästa sammanträde ska utse kommunstyrelsen och miljö- och bygg. Detta för att  ge den nya ledningen möjlighet att så snabbt som möjligt ta i tu med alla de aktuella problem, som annars kommer att få vänta ytterligare två månader på att någon på allvar tar sig an dom.

Därför tycker matte att kommunfullmäktige redan i kväll borde besluta att den nya mandatperioden för kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnd börjar den förste december 2014.
Eller?
 undrar
Den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar