lördag 18 oktober 2014

"Om vikten att vara i opposition"


- Transparens, öppenhet och ödmjukhet talar sossarnas starka kvinna om och det kommer att krävas. Det stundar bistra tider.

- Vi kommer inte att vara tysta när det kommer upp domedagspolitiker


Två inlägg från torsdagens fullmäktigemöte.

 Den första från oppositionen. Det andra var maktens trötta röst som talade.

 I dagens SvD skriver Johan Norberg om vikten att vara i opposition.

När man sitter vid makten så är det så lätt att man växer ihop med den och uppdragen, tillbringar den mesta vakna tiden med andra politiker och tjänstemän. Man blir lite för nöjd med kompromisserna och försvarar i stället för att opinionsbilda för framtida reformer. Man blir lite för nöjd med sakernas tillstånd. Man glömmer allt som är ogjort.

Precis så kändes det under kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags. Makten ville inte att man skulle tala om det stora underskott som delårsbokslutet visade på, utan man skulle ta fram det positiva.

Visserligen erkände man att man inte fört över tillräckliga medel till omsorgen. Men det finns så mycket positivt att visa på.

Femtio nya företag, låg arbetslöshet, tre hundra bostäder planeras, ökad turism, minskad personalomsättning etc. rabblade miljöpartiets starka kvinna indignerat upp. Och avslutade med en uppmaning till oppositionen att komma med lösningar på det man kritiserar.

Men oppositionen har verkligen kommit med förslag, men dom har så gott som alltid röstats bort.

Hur många gånger har inte representanter från oppositionen krävt en stramare ekonomi och bättre uppföljning för att inte hamna i den situation kommunen nu sitter i.

Och som oppositionens ledare så riktigt sa. I deras nedröstade budgetförslag fanns för året ett betydligt större anslag till äldreomsorgen.

Men det ger väl ingen utveckling av kommunen att bara titta på det som är bra och mörka sånt som inte är bra.

Och  det är oppositionens roll att kritiskt granska makten. Att lägga förslag och styra, den rollen har den styrande rödgröna röran tagit på sig.

Men oppositionstiden är för viktig för att slarvas bort genom att lägga tid på att lovprisa makten för det som är bra på ön.

   Oppositionstiden är den tid då man laddar om, analyserar och omprövar.

Det är under de närmaste fyra åren, som 13-gruppen i opposition,  ska bedriva skarp granskning av den rödgröna rörans förslag. Gruppen kommer att lägga egna och bättre förslag. Nu är agendan inställd på att opinionsbilda för en valseger 2018 med eller utan Centern.
Vid rodret för skutan Orust kommun sitter den rödgröna röran. Och har man tagit .. i båten så får man ro  i land.

Tänker den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar