torsdag 23 oktober 2014

Så mycket tjänar du på budgeten.


Matte hatar dessa tidningsrubriker. Hon engagerade sig i politiken för att förändra samhället i den riktning hon ville. Inte för att just hon skulle få så mycket som möjligt i plånboken eller för att just hennes kostig skulle asfalteras först.

Men precis så har politiken blivit. Man röstar på det parti som man tror ger största utdelningen åt en själv.

Häromdagen hade vi besök här uppe på skogsbrynet av en granne och hans brorsdotter.

- Klart att jag röstar på centern för jag är ju bonde.

- Och kommer Mycklebyskola att öppnas igen? Jag har ju tänkt att stanna här på ön och vi är ju rätt många som är födda på åttiotalet som börjar bilda familj nu.

Visst matte förstår önskan att ha barnen i en liten och fin skola precis där man bor. Men är andra föräldrar villiga att bussa sina barn till Myckleby för att just dom i Myckleby ska få den servicen?

 Eller är kommunens övriga skattebetalare beredda att höja kommunskatten ytterligare för att skapa fler småskolor runt om på ön?

Nu vet inte matte hur befolkningsutvecklingen ser ut i området runt Myckleby. 
Men hon känner igen resonemanget sedan mer än tjugo år tillbaka. Östra Orusts två starka moderater, som verkligen brann för sin östra del av kommunen, slogs för att man skulle bygga Mycklebyskolan.

 Många var tveksamma. Verksamhetsansvariga sa att det kommer inte att finnas ett underlag. Skolan kommer att ta för mycket av skolans gemensamma budget. Men herrarna var påstridiga. Och för att dom skulle gå med på att bygga det "enparallelliga" högstadiet i Ellös så skulle Myckleby också ha sin skola.

 För om man bara fick sin skola så skulle bygden blomma upp. Man skulle få inflyttning och en levande landsbygd.

Tyvärr fick dom inte rätt. Det räcker inte med en skola för att en bygd ska dra till sig nya invånare.

Och igår kom två hantverkare hit till skogsbrynet. Dom bor i Svanesund. Nej tack ingen bro till fastlandet för då kommer Svanesund dö sotdöden var kommentaren.

- Alla Svanesundsbor som vi känner är emot en bro.

Nu är det nog inte så att en bro till fastlandet är enbart till för dom som bor i Svanesund utan för hela regionen. Den skulle avlasta trafiken på den nuvarande Tjörnbron, som snart inte klarar att svälja all trafik. Den skulle minska trafiken genom Stenungsund och Svanesund. Den skulle ge en utveckling som hela regionen, inklusive Svanesund, skulle ha glädje av.

När ska Orustborna börja se sig som Orustbor? Och inte bara som någon som kommer från sin lilla ö eller by. Mollösund, Flatön, Ellös, Myckleby eller Svanesund är viktiga men dom klarar sig inte ensamma. 

Men tillsammans får vi alla mer i plånboken.

Tänker den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar