torsdag 16 oktober 2014

Första fullmäktigemötet avklarat.


Men  mattes frågor till kommunchef Jan Eriksson med anledning av hans information om Henåns skola blev obesvarade eftersom han inte var där. Men dom lästes upp av kanslichefen.
I mattes politiska värld är hon van vid att förtroendevalda ska vända mig till kommunchefen. Och enbart till kommunchefen. Det är han som är den som ansvarar för att de polititiska besluten verkställs. Och politiker  ska inte lägga sig i den löpande verksamheten genom att ha synpunkter på sådant dom inte begriper och som det åligger tjänstemannaorganisationen att handlägga. Politiker ska styra genom visioner och mål.
Men handläggningen av Henåns skola oroar matte speciellt som hon totalt saknar kunskaper om hur man bygger hus. Hon har läst massor av dokument för att förstå. Men att läsa till exempel byggmötesprotokoll där det står att man bytt ut 35 stålplåtar mot grävplåtar eller om det nu var tvärtom ger inte så mycket när man inte vet skillnaden och vad konsekvensen blir.
 Men det finns fackfolk som ska se till att Henåns skola åter blir en bra och frisk skola för våra barn och den personal som jobbar där.
Men för  att matte ska kunna känna sig trygg med handläggningen av Henåns skola hade hon  följande frågor till kommunchefen. Svar som hon hoppas att få svar på vid nästa kommunfullmäktigemöte.
- Anser du att projektledaren har de kvalifikationer som krävs för att ro i land detta stora och svåra projekt? Och anser du att det finns tillräckliga resurser så att han kan anlita den specialkompetens som behövs för att slutföra detta projekt på ett lyckat sätt.
Och är du övertygad om att skolan verkligen kommer att kunna öppnas igen nästa höst.

Och så undrar matte över förlikningsavtalet med NCC. Där står det att kommunen tar tillbaka stämningen.
"… och att kvarstående frågetecken och framtida frågor under den pågående byggprocessen löses på ett professionellt sätt med fortsatt bra förhandlingar."
Det låter ju bra. Men vad betyder det?
För någon har beslutat att sekretessbelägga skrivelsen från den advokat, som för ett år sedan var så himla duktig och som rådde kommunen att stämma NCC. Man hade så mycket  på fötterna. Men nu verkar man vara barfota och tar tillbaka stämningen.
Och när sedan en kommuninnevånare begär att få ut skrivelsen så svarar kommunen att den är sekretessbelagd för att man har en rättstvist. Och skrivelsen  kommer först när rättstvisten är slut att vara tillgänglig för beskådande.
I förlikningsavtalet står att man tar tillbaka stämningen och att kvarstående frågor ska lösas på ett professionellt sätt . För att man ska kunna sekretessbelägga måste det väl finnas en pågående rättstvist. För om man kan sekretessbelägga för eventuella  framtida rättstvister så vore ju i princip allt sekretess. För vad kan det inte bli en rättstvist om i framtiden?
Så därför undrar matte. Vad menas med detta?  Finns det  en ny rättslig process mot NCC eller är det några andra kommunen har en rättstvist med. Underleverantörer eller vad menar man?
Vilken rättsprocess är det som inte är klar?
Eftersom  den nya ledningen har gått ut med att öppenhet och lyhördhet ska vara ledstjärnor så kan det ju inte vara några problem att svara på dessa frågor.
Men av minerna från den nya majoriteten i kommunfullmäktige att döma så var det nog inte i denna fråga man ville vara öppen och ödmjuk.
konstaterar den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar