lördag 27 september 2014

C förhandlar med gamla partners - S vill vara med.


"Det viktigaste är att vi inte tänker sätta oss i en sits där Sverigedemokraterna får något inflytande säger sossarnas starka kvinna här på den stora ön i väster." (Lokaltidningen idag)


Matte konstaterar att ingen i den tilltänkta ledningen tror på ett liv efter nästa val. För hur kan Centern se sina väljare i ögonen när man inte ens försökt få till stånd en Allians. Det är mycket möjligt att det inte varit möjligt, eftersom den Alliansen bara fått 18 av 41 mandat. Och alltså måste söka stöd hos fler partier. Men om man bara några dagar före val säger sig vilja vara med och fixa Nystart för Alliansen på Orust så kan man inte utan att dra på sig en svekdebatt hoppa av utan att ens försökt.

Kanske fick Centern ett nytt mandat just på grund av att gamla centerväljare äntligen kände igen sitt parti som en del av Alliansen och kryssade in dom som var för Nystart för Alliansen. Många av personkryssen hamnade ju på de två representanter som uttryckt en önskan att ingå i Alliansen.

Och visst är det viktigt att inte ge SD en vågmästarroll, men att uttrycka det som sossarnas starka kvinna gör. Det viktigaste är att inte ge SD något inflytande.

SD har fått fyra mandat. Naturligtvis ska man inte samarbeta med partier man inte delar värdegemenskap och visioner med. Och det har verkligen inte matte med SD. Men dom är lika stora som Miljöpartiet och betydligt större än Vänsterpartiet och Orustpartiet som nu kommer att bilda regering.

Alltså har Centern större värdegemenskap med vänstern än med övriga Allianspartier. Men det borde man sagt före valet. 

Så nu har det tydligen bildats en ny majoritet. Fast egentligen är den inte ny. För i alla andra kommuner som matte känner till och även i riksdagen lägger motsidan ner sina röster när det kommer till omröstning om uppdrag. Så har till exempel Alliansen sagt att man ska göra för att släppa fram Löfvens minoritetsregering.

Men så gör man inte på Orust. Där bestämde den styrande minoriteten vem som skulle företräda oppositionen. Och därför fick sossarna oppositionsrådet trots att dom inte var den största gruppen inom oppositionen. Så genom detta agerande var det redan då klart att sossarna var en lojal samarbetspartner till den styrande minoriteten.

Valresultatet innebär alltså ingen förändring av vilka som kommer att styra kommunen de närmaste fyra åren.

Tråkigt tycker matte men sådan är demokratin. Väljarna har sagt sitt.

Väljarna måste tycka att dom styrande skött sig. Trots flera skattehöjningar och nu senast 25 öre. Och det delårsbokslut som presenterades på senaste kommunstyrelse ger vid handen att dessa 25 öre inte kommer att räcka.

Och så har kommunen kallat till ett extra kommunstyrelse för att godkänna förslaget till förlikning med NCC. Enligt rykten en dyr historia för kommunen. handlingarna har bara skickats ut per mejl och ligger alltså inte på hemsidan. Så matte har ännu inte tagit del av dom. Men kommunens väljare tycker tydligen att ledningen skött sig bra. En ledning  som först skickar in en stämningsansökan för att få ersättning för extra kostnader på grund av Henåns skola. Så tar man tillbaka stämningen med motivering att man inte har något på fötterna och kommer att förlora processen. Därefter inleder man en förlikning! Matte bara inte fattar. Hur tänkte dom nu? 

Oddsen för en lyckad förlikning är ju minst sagt små om man först talar om att man är en klant och tar på sig hela ansvaret och därefter undrar om motparten kan stå för en del av kostnaderna. Det är lika begåvat som att rusa ut ur bilen efter en krock och säga. Det var helt och hållet mitt fel. Och sedan be motparten stå för kostnaderna för plåtskadorna.

Och svaret från den advokat, som när man lämnade in stämningsansökan har man hemligstämplat. Inte ens de som skulle besluta i ärendet fick behålla skrivelsen. Matte undrar så vilken paragraf i sekretesslagen man åberopar. 
Och det var skrivelsen från den advokaten som för ett år sedan beskrevs som en av Sveriges bästa. Det är lite märkligt med Orust kommun att man alltid anlitar och anställer så otroligt kompetenta medarbetare som man sedan på rekordtid gör till stora nollor. Matte bara inte förstår.

Hur som helst så har väljarna sagt sitt. Ingen förändring. Utan fortsatt ekonomiskt kaos. Och fortsatta skattehöjningar och fortsatt ledning av dom som har alldeles för många fingrar i syltburken och inte vill att sanningen om bland annat Henåns skola kommer fram. Så Orust lär inte heller under denna mandatperiod bli en öppen kommun där alla kan känna sig delaktig och veta att alla kommuninnevånare behandlas lika oavsett hur många generationer man har på kyrkogården och hur stor släkt man har på öa.

Nej nu tar matte och jag en promenad. För ute blåser det i alla fall friska vindar vilket det inte kommer att göra i kommunhuset den närmaste mandatperioden heller.

Vi hörs
Den fyrbenta blondinen  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar