måndag 23 januari 2012

Orust bråk om vem som är den rätta minoriteten

Kräver att politiker avgår.

Under den rubriken presenteras i måndagens Bohusläning ett krav  från de samverkande partierna på Orust  att vissa förtroende valda på Orust ska lämna sina uppdrag med hänvisning till demokratiska spelregler.

Självklart ska ,precis som det finns reglerat i kommunallagen , nya ledamöter väljas när en ny majoritet har bildats.  I detta läge behöver man inte ens kräva att minoriteten lämnar sina poster. Det behövs bara ett nytt beslut i kommunfullmäktige.

Men eftersom det inte finns någon ny majoritet bara en större minoritet än den som inte fick igenom sin budget måste partierna förhandla. Den krassa verkligheten är ju att de samverkande partierna har 19 av kommunfullmäktiges 41 mandat.

Och enligt kommunallagen sitter en ledamot kvar tills kommunfullmäktige valt en ny. Detta kan tidigast ske vid kommunfullmäktiges februarimöte. Så att kräva att vissa lämnar sina uppdrag idag är ju totalt ointressant. Dom sitter i alla fall kvar till nästa kommunfullmäktigemöte. Precis som Roger Hansson  formellt är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd fram till nästa kommunfullmäktige.

Så jag har en annan uppmaning till de samverkande partierna. Förhandla med övriga partier och försök få ihop en stabil majoritet.  I dagens parlamentariska läge måste man vara öppen för olika lösningar och försöka se framåt och inte styras av gamla oförrätter.

Om man misslyckas med att få ihop en majoritet och den nya minoriteten vill bli den styrande minoriteten och komma till makten behövs det dialog och en ny överenskommelse.  När denna överenskommelse är klar är det bara att välja nya ledamöter där så behövs. Jag har mycket svårt att se att någon i detta läge skulle vägra att lämna sitt uppdrag. Men som sagt för en dialog över parti- och gruppgränser.

Vad som behövs idag är att alla tar sitt ansvar och hjälps åt för att få fram en stabil politisk ledning men för detta krävs som sagt en vilja att ta ansvar och en vilja till dialog.



Ett nyval ser jag som ett totalt misslyckande. Det skulle vara det slutliga beviset på en oförmåga att kompromissa och ett enormt slöseri med skattemedel.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar