torsdag 19 januari 2012

Politiskt kaos på Orust

Insändare skickad till Bohusläningen


Idag finns det ingen majoritet på Orust som kan ta över makten.



Bengt Johannsson (c) säger i dagens Bohusläning att " Det är den nuvarande minoriteten som ansvarar för den röriga situationen och som ska lämna sina uppdrag."

Vilken minoritet? Problemet med Orust kommunfullmäktige är att det bara finns minoriteter utom vid enstaka viktiga omröstningar.

Men jag utgår ifrån att det Bengt Johansson menar är att Folkviljan och Folkpartiet precis som Socialdemokraterna ska uttala att dom vill gå i opposition. Men vad skulle det lösa idag?  Först måste det  finnas en majoritet som tar över eller? Orust är inte betjänt av ytterligare en minoritetsregering som faller vid nästa avgörande omröstning.

Enligt kommunallagen får kommunfullmäktige välja om till nämnder och styrelse om den nuvarande majoriteten inte stämmer överens med den i kommunfullmäktige.

Så när det finns en  ny majoritet, som presenterat en vilja att ta över styret  är det självklart att alla ska lämna sina uppdrag och fullmäktige väljer om så att majoriteten har en möjlighet att styra.

Idag är problemet är att det inte finns  en  majoritet  i Orust kommunfullmäktige, som sagt sig vilja ta över makten.

En tillfällig majoritet fanns , när två från Folkviljan bröt partilinjen och  fällde den styrande minoritetens (S och Fp) budget för 2012. I detta läget ska den styrande minoriteten avgå och lämna över, men till vilka?

Den grupp som Bengt Johansson tillhör har 19 mandat av kommunfullmäktiges 41 mandat. Sedan har Socialdemokraterna  11 mandat och Folkviljan och Folkpartiet var sina 5 mandat. Ett mandat är obesatt men tillhör Sverigedemokraterna.

Så Bengt Johansson! Se nu till att det bildas en regering för Orust med en majoritet som håller helst  fram till nästa val. Lyckas ni med det  så är jag säker på att minoriteten följer de demokratiska spelreglerna och lämnar sina uppdrag.  Eftersom jag tror att samtliga partier är beredda att göra allt för att Orust ska få en stabil majoritet som kan ge kommuninvånarna den service dom har rätt att förvänta sig av sina politiker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar