söndag 15 april 2012

Folkpartiet dra åt...

Folkpartiet manövrerades ut



så lyder rubriken på en liten artikel på Orustsidan  i torsdagens Bohusläning.

Journalisten Ingvar Spetsmark gör sin tolkning och skriver att skälet till att Folkpartiet, som på Orust är det tredje största , inte fick några platser i de nya utskotten som kommunstyrelsen valde på onsdagen var att " partiets representanter vägrat lämna sina förtroendeuppdrag efter att den politiska majoriteten spruckit i slutet av förra året."

För det första sprack inte majoriteten i slutet på förra året utan i september när socialdemokraternas Roger Hansson tröttnade på  Folkviljan, som han aldrig visste var han hade. Droppen blev en struntfråga nämligen om man skulle utreda frågan om ett badhus. Varför slänga ett par hundratusen på en utredning när alla, som visste något om kommunens ekonomi ,visste  att det kan man inte prioritera?  Oavsett hur trevligt och roligt det än må vara.

Och vi har aldrig vägrat lämnat våra poster. Vi  ville först veta vad som var på gång och inte göra något , vars konsekvenser vi inte hade en aning om. Vi var naiva nog att tro att vi skulle ha något att tillföra debatten och ville hjälpa till så att den mycket bräckligt majoriteten bestående av allt från moderater till vänsterpartiet skulle ha en chans att överleva till nästa val. Ett nyval är både dyrt och onödigt. Eftersom de politiska låsningarna till stor del ligger på individnivå skulle inte ett nyval lösa gamla motsättningar och önskemål om att få ge igen. Men eftersom övriga partier inte ville ha med oss  i dessa diskussioner valde vi att gå vår egen väg . Och ett fortsatt  organiserat samarbetet med socialdemokraterna kändes inte realistiskt. De hoppade helt enkelt i alltför hög grad efter kommunalrådets pipa. Och vågade inte vara  det oppositionsparti  vi hade hoppats på.  Dessutom är partiet splittrat efter att på ett ovärdigt sätt gjort sig av med Roger Hansson. Han var enligt mitt sätt att se på saker och ting  det bästa kommunalråd Orust haft. Torsten Olegård var i och för sig  också bra men det var en evighet sedan.

 Vi har alltså själva valt att stå ensamma . Och ingår man, som parti,  inte i något valtekniskt samarbete så har man bara rätt till uppdrag av egen kraft och då är folkpartiet för litet för att kunna kräva platser i de nya utskotten. Personligen kan jag tycka att den styrande majoriteten och socialdemokrater som talar så mycket om demokrati och insyn borde se till att alla partier får insyn för att kunna göra ett bra arbete. Men någon laglig rätt till detta har vi alltså inte. Och kanske är det bra att vi står utanför. Då måste vi ställa frågor i kommunfullmäktige och då blir debatten helt plötsligt offentlig. Men jag tror inte att det var skälet till att vi uteslöts ur de verkställande utskotten.

Men resultatet för partiet blev bättre än jag vågat hoppats på. Majoriteten har valt att inte ändra sammansättning i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Det innebär att folkpartiet fick behålla sina  platser där.  Hade våra ledamöter lämnat in sina avsägelser in blanco, som övriga partier, krävde, hade partiet med all sannolikhet vare sig funnits med i kommunstyrelsens arbetsutskott eller i revisionen.



Socialdemokraternas val   att gå i opposition och sedan inte vilja samarbete med oss  i opposition har verkligen lönat sig för dom  i form av årsarvoden och platser. Det är det parti har ojämförligt flest platser, betydligt fler än vad dess storlek egentligen skulle ge dom.  Kanske var det därför dom ville gå i opposition. Vad vet jag. Jag bara undrar.

Den nya majoriteten säger i media att man vill ha ett  mer öppet och demokratiskt Orust.

 Resultatet hitintills är att makten i kommunen koncentreras ännu mer till Kommunstyrelsen. Och att uppdragen i utskotten fördelades så att flera av  dess ledamöter sitter i flera utskott.  Så vitt jag kan se är skälet till omorganisationen bara ett. Att skapa fler uppdrag som ordförande och vice ordförande för att kunna ge  årsarvoden till de som så kräver för att vara lojala. För när samma personer sitter i olika utskott och nämnd så skulle man lika gärna kunna slå ihop utskotten och nämnden . Enda skillnaden blir att färre årsarvoden behöver betalas ut.

Surt sa räven om rönnbären är det kanske någon som tänker. Men ärligt .Det känns faktiskt riktigt skönt.  För är man fri kan man säga vad man tycker och tänker och det borde fler göra på Orust.  Men det är ju lätt för mig att säga som  har min karriär bakom mig så har jag inget att förlora på att ifrågasätta.

Men  snälla Orustbor var inte så tysta utan  våga ifrågasätta vad  våra skattepengar används till.



Vi hörs

Den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar