måndag 2 april 2012

Ny princip på Orust. Besluten ska vara lagliga!

"Det är tillåtet enligt kommunallagen att göra på detta sätt och låta den politiska majoriteten ha uppdraget i kommunrevisionen , säger kommunalrådet Ingrid Cassel i lördagens Bohusläning."

Vad glad matte kommer att bli. Kommunalrådet vill införa en ny princip i kommunen. Fortsättningsvis ska de politiska besluten vara lagliga. För hur ska man annars tolka detta uttalande? Och eftersom ryktet nått ända hit ut i Mycklebyskogen om att direktivet om den nya laglighetsprincipen även ska tillämpas i Miljö och byggnadsnämnden från och med nästa sammanträde så känner matte sig riktigt lugn. För enligt samma rykte så fattade Byggnadsnämnden vid sitt senaste sammanträde ett beslut om bygglov, som var olagligt. Det är nämligen så att i beslut som berör enskilda så måste samtliga ledamöter i nämnden ha en uppfattning. Man kan alltså inte göra så som en av de två representanterna för Folkviljan, som numera ingår i den nya majoriteten gjorde, avstå från att rösta. Hoppas någon överklagar. Matte förstår inte hur någon som vistats längre än någon vecka i kommunhuset kan ha missat denna. Det är ju en av kanslichefens käpphästar, som han aldrig missar att informera om. Om ni inte tror på min matte så är det bara att slå upp Förvaltningslagen och dess 18§.

Och så detta med att den nya majoriteten vill ha ordförandeposten i kommunrevisionen. Lagligt är det eftersom det inte finns reglerat vilka som ska ha vare sig majoritet eller ordförandeskapet i denna nämnd. Revisionen ska ju enligt kommunallagen granska makten och kolla att verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredställande sätt. Och varje revisor ska fullgöra sitt uppdrag självständigt.

En majoritet som talar om transparens och öppenhet borde kanske fundera över vad det sänder ut för signaler om man inte vågar låta oppositionen få den insyn som en ordförandepost innebär. Speciellt som det är en princip som rått tidigare i kommunen. Matte ställer sig frågan om man vill mörka något eller vad det handlar om?

Nej nu tycker matte det får vara nog för i kväll. Nu går vi ner och tittar på TV. Matte tar sig ett glas vin, trots att det bara är måndag, och jag tror att jag tar mig ett grisöra.

Vi behöver tänka lite för i morgon får vi nog ha en uppfattning om över varför politiker utan kunskap i ekonomi, budgetering och bokföring anser sig mer lämpade att utreda Orusts kommunens ekonomi än den personalen samma politiker anställt för att sköta den uppgiften.

Vi hörs

Den fyrbenta blondinen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar