torsdag 26 april 2012

Tjatiga gubbar finns väl inte eller?



Var kommer alla tjatiga gubbar ifrån?



Vart tar alla vackra flickor vägen,
och var kommer alla fula, lea käringar ifrån? Så sjöng Carl Gerhard för länge sedan. Frågan är nog fortfarande relevant
.



Men en mer relevant fråga är: "Var kommer alla tjatiga gubbar ifrån."

Nästen varje gång matte kommer hem från ett möte så suckar hon över tjatiga gubbar.  Det är inte så att alla gubbar är tjatiga men det finns nästan alltid en på varje  möte. Detta är ingen inlaga i jämställdhetsdebatten. Det förkommer en och annan tjatig käring också men inte ofta.

Det spelar ingen roll vilken typ av möte det är. Det kan vara vägföreningen, elföretaget som informerar  eller pensionärsmöte  men mest vanliga är dom nog i politiken. Och när dom tvingas sluta där så går dom över till pensionärsföreningarna och förstör deras möten. Och framförallt skrämmer bort vanliga pensionärer, som bara vill ha en trevlig samvaro med gelikar.

Själva anser sig dess gubbar ha en självklar rätt att ta hur mycket utrymme som helst på olika möten. Och eftersom dom är rätt ensamma om att anse att deras synpunkter är mer värda än alla andra tillsammans så skrämmer dom vanliga medlemmar. Och kvar i politiken blir bara ett antal hårdhudade som tycker att politik och politiska debatter är livet.  Här tror matte att  en stor del av svårigheten att rekrytera unga människor till politiken ligger. Dessa gamla stötar lämnar inte plats och låter nya krafter  få komma till.  

När matte efter nästan 20 år i Skåne återvände till Bohuslän  fanns många av hennes gamla kombattanter  kvar i politiken. Det kändes skönt och tryggt för henne . Och alla åldersgrupper behövs men det är en fara i att sitta så länge på samma plats. Det finns  en tendens att när man byter politisk majoritet i en kommun så är det bara ordförande och vice ordförande byter plats. Resten sitter kvar. Så matte förstå när folk frågar. Vad ska jag rösta på? Det blir ju ingen ändring. Samma gamla gubbar sitter kvar.

I förgår drabbades matte av en av dessa missnöjda gubbar, som gärna vill sitta kvar eftersom han tycker han har så mycket mer att bidra med än alla andra. En man som tydligen inte fått gehör för sina åsikter på måndagens gruppmöte i partiet och därför hade ett behov att skälla ut matte och ställa henne till svars varför hon, som ordförande , inte varit på gruppmötet. När han insåg att mattes skäl att inte gå var enkelt. Hon har tre månaders körförbud, inte på grund av något trafikbrott utan på grund av ett epileptiskt anfall på flyget till Egypten i slutet av februari. Och att på kvällstid  ta sig fram och tillbaka till Myckleby kollektiv är inte helt enkelt.

Men det hindrade inte mannen från att fortsätta att gorma. Han krävde att matte med omedelbar verkan skulle avgå som ordförande eftersom hon inte bemött sossarnas påhopp i Bohusläningen förra veckan. Matte försökte förklara att  hon inte ville sänka sig till den sandlådenivån och dessutom har förre socialdemokratiske kommunalrådet redan i en artikel i lördagens Stenungsund Tidningen visat att det hela handlar om en intern strid inom sossarna.

Och eftersom partiet, enligt mannen,  inte driver en liberal politik så hotar han  att lämna partiet efter många år av, enligt honom själv, fantastiska insatser. Men han ska inte  lämna partiet tyst och lugnt. Utan han ska liksom sossarna tala ut i pressen. Matte funderar på om hon  ska ta det som ett löfte eller hot om att han vill lämna partiet. Visst är alla medlemmar viktiga men när hans beteende ger ju ett negativt saldo för partiet  Så ..

Naturligtvis är detta bara fria fantasier av matte och mig. Så om der skulle  finnas någon som känner igen beskrivningen av denne gubbtyp i något parti på Orust eller någon annanstans så är det bara en tillfällighetens nyck för dom finns väl i inte verkligheten eller?



Vi hörs

Den fyrbenta blondinen










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar