tisdag 9 april 2013

Orust ett fall för Lyxfällan


- "De konservativa skjuter hellre pianisten är ändrar melodin" lär Margaret Thatcher ha sagt.

Bättre kan egentligen inte situationen på Orust beskrivas. Man skjuter hellre dom som gör prognoser än försöka påverka verkligheten som prognoserna baseras på .

Återigen kom matte hem sur efter att förstört en hel kväll med att lyssna på en budgetprognos, ärenden till kommunstyrelsen och efterföljande diskussion. Nåja, diskussion var väl inte rätt ord för de flesta av inläggen baserades på gissningar. Den styrande Regnbågsalliansen använder sig flitigt av samtliga härskartekniker gentemot Folkpartiet men den mest använda är nog ändå.

 Undanhållande av information


Att utestänga någon eller marginalisera vederbörandes roll genom att undanhålla väsentlig information.

Exempel:

·         Beslut som skulle fattas vid ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, dit inte alla berörda haft tillträde (Wikipedia)

Alltså, har det underskott som för någon vecka sedan var 19  miljoner krympt med sex miljoner. Maktens män anpassar prognosen efter hur länge pengarna räcker. Man höjde skatten med 50 öre i december för att klara kostnaderna för Henåns skola. Nu visar det sig att pengarna bara räcker halva året. Så då ändrar man prognosen och Henåns skola kommer att tas i bruk vid höstterminens början. Om någon tror att det är realistiskt vet inte matte. Men det finns idag inget som tyder på att så skulle vara fallet.

Men man ändrar inte prognosen när det gäller kostnaderna man redan haft för Henåns skola trots att maktens män så klart lovat att NCC ska stå för dessa kostnader. Om man nu är så säker på att få rätt  mot NCC varför då inte framföra denna övertygelse i prognosen också?

Och maktens män i kommunstyrelsen  klarar själva inte sin budget utan tror att det blir ett underskott.

Och skattekollektivet ska ytterligare en gång stå för kostnaderna för centerns starke mans misslyckade satsning på närvärme i Ellös.

Detta är maktens mäns prognos. Och efter prognosen på  föredragningslistan till kommunstyrelsen står det redovisning av genomförda besparingsåtgärder och nya besparingsåtgärder. Trots att handlingar till kommunstyrelsen omfattar drygt 450 sidor hittar inte matte några förslag till besparingar och listan i övrigt visar inte heller på ett ändrat beteende pga. av den ekonomiska situationen.

Magnus och Patrik i Lyxfällen skulle slitit sitt hår och undrat.

-  Hur får man dessa maktens män att förstå allvaret. Dom fortsätter att spendera trots att dom inte har råd.

På kommunstyrelsen ska det också  bland annat beslutas om investeringar för ungefär tjugo miljoner. Om dessa investeringar finns budgeterade framgår inte. Vilka investeringar som finns i investeringsramen på närmare 150 miljoner ärnämligen hemliga. Vad som göms där vet bara maktens män och några få kvinnor.

Och så finns ett förslag om ombyggnad av gamla polishuset till  familjecentral. En verksamhet som matte verkligen tycker behövs, men har man inte pengar så har man inte. Politik är att prioritera och ska något in måste något ut.

Och 170 tusen vill man ta ur kommunstyrelsens anslag för att genomföra "två situationsplaner avseende ny idrottshall samt konstgräsplan i Svanesund." Matte förstår inte hur man kan ta något ur ett anslag som enligt prognosen redan visar ett underskott på 1,5 miljoner. Men det är klart tar man inte detta beslut nu så kommer Svanesundsborna känna sig svikna. Nej det beskedet får vänta tills efter valet. Så slipper vi ta det nu tänker nog maktens män.

Och matte undrar vart tog Folkviljans löfte om is-  och simhall tog vägen? Ska man lägga pengar på planering av den också för att lura folk att tro att det blir något av det hela och så låta någon annan vara buse efter valet?

Det händer så mycket konstigt i politiken på Orust. På onsdag ska man också ta beslut om en ny modul till kommunens diariesystem. Men matte tror inte att en ytterligare modul hjälper mot att många handlingar som till exempel avtal med byggföretag inte diarieförs utan ligger i olika skrivbordslådor där ingen kan hitta dom.

Matte undrar om det ska behövas en JO-anmälan för att få dessa handlingar att åtminstone under den tid det behövs för att diarieföra dom flytta från okända skrivbordslådor?

Nej, vad som behövs är en omgång med Patrik och Magnus från Lyxfällan. Man kan inte låna till konsumtion och man behöver pengar för att kunna betala räntan på sina lån. Det gäller privat och det gäller för en kommun.

Och förra årets verksamhet gick mer än 35 miljoner back i förhållande till budget. Så går det inte att fortsätta! Politik är som sagt att prioritera. Men även att våga ta obekväma beslut och inte lämna över ett konkursbo till kommande generationer.

Men tyvärr är det nog med Orusts mäktige män precis som Jean-Claude Juncker uttryckte det.

"Vi vet alla vad vi måste göra - vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt"

Tror den fyrbenta blondinen

 

  

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar