lördag 20 april 2013

Varför finns det ingen Allians på Orust?


Orust styrs idag av en Regnbågsallians, där vare sig moderaterna eller folkpartiet ingår.

Varför är det på detta viset ? undrar matte. Under dom åren hon var aktiv i Eslöv i Skåne hade hon och hennes parti ett nära samarbete med centerpartisterna i kommunen. Partierna stod varandra nära i de flesta frågorna och drev tillsammans med moderaterna en offensiv politik mot sossarna och deras stödparti vänstern.

Men här på den stora ön i väster är det helt omöjlig att tänka sig ett samarbete mellan centern och folkpartiet.

Det kan alltså inte bero på stora skillnader i grundvärderingar och speciellt inte nu sedan centerns stämma sagt att partiet är socialliberalt, något som folkpartiet alltid varit.

Vad kan det då bero på? För det  kan väl inte vara så som med så många andra konflikter här på ön. Man ärver dom generation efter generation.

Vad menar matte med detta?

Jo för att belysa det drar hon ett exempel, naturligtvis från en annan kommun.

Johanssons farfar hjälpte någon gång för så där hundra år sedan grannen Andersson som kommit på obestånd. Det gjorde att  Andersson kunde bo kvar på sin lilla gård. Och Johanssons son fick ärva gården eftersom Andersson var barnlös. En gård som Pettersson ville haft. Och nu är Petterssons barnbarn och  Johansson barnbarnsbarn grannar. Så där händer det inte mycket för varje gång som Johanssons barnbarnsbarn vill göra något på sin mark, som kräver ett beslut från kommunen så överklagar barnbarnet Pettersson beslutet. För fick inte farfar köpa huset för hundra år sedan så..

Samtidigt som matte skriver detta faller blicken på gårdagens SvD där  Understreckaren har rubriken Godhet en lönsam strategi.

"  Vi vill alla se till att åstadkomma så bra förutsättningar som möjligt för oss själva, det är en grundläggande förutsättning för tillvaron bland djur såväl som människor. Men för att åstadkomma det på lång sikt, måste vi drivas till att ta hänsyn till det kollektiv där vi ingår och vars väl och ve sammanfaller med vårt eget. "

Precis så är det. För att Orust på sikt ska bli den framgångsrika kommun alla vill att den ska vara så måste våra förtroendevalda inse att dom måste samarbeta och gå vidare utan att fastna i gamla personliga konflikter. De som har makten måste se till hela befolkningens bästa på lång sikt och ge även ge de partier som inte finns med i Regnbågsalliansens minoritetsklubb möjlighet att driva politik. För efter nästa val är det kanske dom som sitter i opposition.

Så mattes förhoppning är att moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet tillsammans ska få centern att inse att samarbete med de partier som värderingsmässigt står partiet närmast är den enda framgångsrika vägen på lägre sikt.

Så ännu har matte ännu inte gett upp möjligheten att skapa en Allians för Orust som efter nästa val styr kommunen i majoritet och med samarbete och med öppenhet och transparens som ledord.

Den fyrbenta blondinen

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar