söndag 14 april 2013

Politiker ska säga vart man vill och överlåta till experter att hitta dit på bästa möjliga sätt!

"En oberoende expertpanel ska en gång för alla komma till rätta med problemen på Henåns skola. Den idén lanserar nu NCC Constructions regionchef Nils Bjelm. " (GP)

Tänk om politiken bara sagt att vi vill ha en ny skola och inte lagt sig i val av ventilation, mattor och annat.

Matte anser att just detta med att inte rollfördelningen mellan politiken och tjänstemännen är klar skapar många problem för kommunen. Och inte bara på den stora ön i väster utan i de flesta mindre kommunerna.

Men det är inte så lätt att komma tillrätta med.

När matte och jag var nyinflyttade här, hösten för två år sedan, åkte matte på ett möte i Svanesunds skola dit de fackliga organisationerna bjudit in till debatt om kvalitén i skolan. Man krävde svar av de förtroendevalda på frågor om hur man skulle göra för att garantera kvalitén i verksamheten. Frågor som personalen borde ställt till sina chefer.  Cheferna borde gjort en analys och talat om för politiken att med så här mycket pengar kan vi bara ge denna service. Därefter kunde politiken sagt ok vi nöjer oss med denna kvalité eller  anslagit mer pengar. Men politiken ska inte lägga sig i hur verksamheten löser sin uppgift så länge det sker inom angivna ramar.

Och kommunens politiker å sin sida reste till Danmark och kollade in ventilationssystem som skulle användas i den nya skolan i Henån. Där hade dom inget att göra. Man kunde sagt att man ville ha naturligt ventilation och gett tjänstemännen i uppdrag att ta reda på fördelar, nackdelar, kostnader etc. Och med det beslutsunderlaget kunde sedan politiken ta ställning.

Och när matte var på ett av sina första politiska möten här på ön så fälldes följande kommentar från en ledande politiker.

- Ska det bli något gjort i denna fråga så får vi politiker ta tag i frågan och göra utredningen.

Detta är tre exempel på samma sak. Man har ingen klar rollfördelning om vem som gör vad och vem som är ansvarig för vad. Och så länge man inte har denna uppdelning klar så blir det precis som det är på ön idag. Politisk kaos och en ekonomi i kris.

Allas ansvar är ingens ansvar. Och även om man har ett kommunalråd som bara vill väl och allas bästa. Så räcker inte det. Man måste ha klara regler för att en så stor organisation som en kommun ska fungera.

Så det första som matte tycker behöver göras här på den stora ön i Väster är att klargöra rollerna. Det skulle skapa arbetsro bland tjänstemännen som idag har en hopplös arbetssituation när det saknas en politisk styrning. Och det skapar ett antal småpåvar inom tjänstemannakåren, som inte är till gagn för en effektiv administration eller ett rättssäkert beslutsfattande.

Och om det vore klart utsagt att det är kommunchefen som leder och fördelar arbetet bland  tjänstemännen så skulle dessa närmast diktatoriska fasoner hos vissa ledande politiker försvinna när dom inte längre kan beordra tjänstemän att göra si och så.

Tror den fyrbenta blondinen

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar