torsdag 18 april 2013

Vad beror det politiska kaoset på Orust på?

Västnytt ställde matte den frågan när dom igår var här hemma i Mycklebyskogen.

Matte hann inte ens hem från Sportlife och träningen innan den vita Västnyttbilen stod nere vid Mycklebyvägen och  tvekade. Skulle den verkligen våga köra upp på den dåliga kostigen som leder upp till oss.

Det saknas politisk styrning sa matte. Den styrande minoriteten bara driver omkring som ett läckande skepp utan styrförmåga tills någon skriker högt. Då gäller det att vara populär och slänga till dom ett köttben i form av ändrad kurs.

Vad matte fortfarande saknar är en viljeförklaring. Hur och vart vill den styrande minoriteten styra sitt skepp? Vad var ska dom lägga till först? Men här är kommunalrådets uttalade mål ingen hjälp.. Att segla vidare mot  bästa möjliga mål utan att berätta om vilket mål det är så ger inte mycket ledning om vart skutan ska. Alla har ju så olika uppfattningar om vart i vill och var det är bäst.  Och så länge centerns starke mans mening är kommunalrådets lag. Så länge kommer rådet för att undvika konflikter och bråk låta skeppet driva vidare som det kaptenslösa skepp det är mot en säker undergång. Att ta ställning i frågor där det finns olika uppfattningar. Det är ingenting för vårt kommunalråd. Att inte vilja bråka utan bara vilja väl är i och för sig trevlig  egenskap men inte en så stark framgångsfaktor när man ska försöka få ett skepp i sjönöd att finna en lugn hamn.

Oklara roller om vad som är politikerroll resp. tjänstemannaroll är  nog också ett skäl till att mycket gått snett här på den stora ön i väster. Och om sen oklarheten kompletteras med ett rätt stort mått av ömsesidigt förakt i form av politikerförakt och tjänstemannaförakt så blir ju inte förhållandena dom bästa skeppet Kommunhuset.

Och inte kan man skilja på sak och person. Gamla personkonflikter ärvs från politikergeneration till politikergeneration, vilket t.ex. omöjliggör bildandet av  en politisk allians som motsvarar den på riksplanet.

Det är nog de grundläggande problemen. Och idag är kaoset totalt eftersom det inte finns någon majoritet som har makten. Och den minoritet som sagt sig vilja sitta kvar har inte mycket gemensamt mer än att man vill ha makten. Visst kan det vara trångt politikens mitt,  men här talar vi om två före detta moderater som ska samarbeta med vänstern och till detta kommer två lokala missnöjespartier och en minst sagt diktatoriskt centerchef.

Och totalt saknas insikt om att detta är mycket unikt.

- Det är inget konstigt med en minoritetsregering sa centerns starke man i kommunfullmäktige. Det har vi t.ex. på riksplanet.

Det är riktigt men den liknelsen haltar ordentligt.

Finns det någon som tror att Reinfeldt och Borg skulle sitta kvar och försöka leda Sverige efter det att hela den moderata riksdagsgruppen bett dom avgå eftersom dom inte har gruppens förtroende.

Nej men på Orust sitter man kvar som oberoende  och så plötsligt styrs kommunen av två politiska vildar.

Denna fullständigt osannolika situation är verklighet på Orust. Dessutom kallar dom det att ta ansvar. För vad undrar matte? Utöver sina egna arvoden?

Och efter det att moderaterna, förutom dom två oberoende, lämnat den styrande majoriteten så borde den politisk a kartan göras om.

Att oppositionsrådet bara är socialdemokraternas är inget nytt. Men det blir ju minst sagt märkligt när sossarna inte längre har en majoritet inom oppositionen. För där finns både folkpartiet och resten av moderaterna som tillsammans är större än sossarna. Men sossarna sitter i princip på alla poster som tillfallit oppositionen, inklusive oppositionsrådet, vilket ger oproportionerligt många poster i förhållande till deras storlek i kommunfullmäktige. Samtidigt som moderater och folkpartister totalt saknar insyn och påverkansmöjligheter.

Att få behålla sina poster är nog det starkaste skälet till att sossarna inte vill ändra på något utan lojalt kohandlar med den nya styrande minoriteten. Hur var det nu det hette? Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut.

Ett annat skäl till att det är mer kaosartat än vanligt är att de partier som finns kvar i  regnbågsminoriteten står långt ifrån varandra politiskt och har egentligen inget mer gemensamt att de vill sitta på makten och framförallt på årsarvodena.

När Regnbågen tillträdde skrev man visserligen ihop en viljeförklaring men den är så allmänt hållen att nog alla partier i landet kan skriva under den. Och den nya minoriteten har inte formulerat något om hur dom ska gå vidare.

Och det gör att det finns utrymme för varje parti att tolka vad man tycker borde göras.

Det innebar att alla partier får sina köttben i form av specialönskemål och ingen orkar hålla emot.

Så därför anslog man 500 tusen för att utreda om man kunde starta Tvet skola som lagts ner.

Gilleby fick sin konstgräsplan etc.

Till slut blev det väl för mycket mörkande av nya kostnader för moderaterna så dom ville byta ut sina två ledande företrädare.

Och nu regerar regnbågsminoriteten alltså vidare utan någon som helst insikt i att man kan inte satsa när det inte finns pengar.

På senaste kommunstyrelsen tog man tex. ett beslut om att satsa 170 tusen för att utreda en idrottshall och konstgräsplan i Svanesund. Och dom pengarna tar man ur kommunstyrelsen anslag. Ett anslag som man konstaterat kommer att gå 1.5 miljoner back.

I mattes värld kan man inte ta 170 tusen ur ett konto som redan står på minus. Men då vänds detta mot mattes parti. Vill ni inte satsa på  Svanesund? Jo. Men politik är att prioritera. Alla kan inte få allt.

Det samma gällde konstgräsplanen i Gilleby. Om matte bortser från att beslutet inte kom till på ett riktigt sätt så sa inte folkpartiet nej till Gilleby. Innan man ville gå med på  ett ränte- och amorteringsfritt lån på en miljon till en fotbollsklubb, så ville man veta konsekvenserna. Hur många fotbollsklubbar finns det på ön med samma behov? Alla ska ju ha samma chans och behandlas lika eller?

Så kommunen är som ett sjunkande skepp. Desperat försöker besättningen kasta allt över bord för att det inte ska sjunka helt, men det får ju motsatt effekt. Skeppet sjunker allt djupare och nu behövs det en kompetent kapten som kan leda besättningen så att skeppet når land innan det sjunker för gott.

Ekonomin är så vanskött att den 50 öring i skattehöjning som kommunfullmäktige tog den 27 december bara kommer att räcka till början på sommaren. Men för att dölja detta ytterligare en tid  ändrar den politiska minoriteten direktiven  för hur prognosen ska se ut och säger till tjänstemännen att Henåns skola kommer att öppna i höst. Trots att det inte finns något som tyder på det.

Matte tycker att den styrande minoriteten ska ställa sina platser till förfogande. Så gör man ju när man misslyckats. Vad som behövs är en majoritet som vågar ta ansvar. Kanske ska man, som i riksdagen, lägga uppdraget på talmannen, i detta fall kommunfullmäktiges ordförande, att uppdra åt någon gruppledare att försöka få ihop en regering?

Matte skulle helst se att man bildar en samlingsregering fram till nästa val. Man måste ta hjälp utifrån tex kommunförbund för att arbeta fram ett åtgärdsprogram för att på sikt lösa den ekonomiska krisen samt för att göra Orust till den attraktiva kommun den skulle kunna vara även för barnfamiljer.

Man måste se till att samtliga förtroendemän och tjänstemän får en ordentlig genomgång i vad som är politik, vad som är förvaltningsfrågor och verkställighet.

Matte tycker att politiker måste sluta att åka på dyra studiebesök för att titta  på ventilationssystem eller kommunala friskola. Det är tjänstemän bättre på. Ja inte på att åka men att få ut något vettigt av det hela.

Eller att lägga ner massor av tid på att diskutera om en pendelparkering ska ligga på höger eller vänster sida om vägen.

Sånt ska tjänstemän, som har fackkunskap i ämnet ägna sig åt.

Politikerna måste lära sig att styra kommunen genom att ha visioner, mål och riktlinjer så att tjänstemännen har en chans att begripa vart den politiska ledningen vill.

Detta är mattes svar på frågan. Vad beror det politiska kaoset på Orust på. Nu väntar hon med många fjärilar i magen hur reportaget på Västnytt om den frågan ska bli. Tveksamt om hon vågar titta klockan 19.15 ikväll eller om det blir i morgon

Tänker den fyrbenta blondinen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar