tisdag 22 april 2014

Att besluta om det ska vara kanelbullar eller wienerbröd är ok.


Men inget mer bör vårt kommunalråd få besluta ensam om.
Ibland blir man minst sagt förvånad. I handlingarna till kommunstyrelsen i morgon kan man under rubriken "Anmälan av på delegation fattade beslut." läsa att kommunalrådet fattat beslut att kommunens ska delta i en förskottering av kostnader för att öka kapaciteten på Bohusbanan. Och det beslutet ska bara anmälas till  kommunstyrelsen. Dom kan inte ändra på det.
Ett i och för sig mycket angeläget projekt. Men är det rimligt att kommunerna går in och tar kostnader som borde ligga på Banverket och Regionen? Och har Orust råd med det? En kommunen som enligt envisa rykten från den styrande minoriteten behöver höja skatten nästa år med mellan en till två kronor för att klara sin egen lagstadgade verksamhet.
Och att förskottera pengar måste vara vad kommunallagen menar med  ekonomiskt viktigt ärende, som alltså borde beslutas om av kommunfullmäktige. Och även om man nu tycker att kommunalrådet är så rådigt och klokt att han själv kan fatta ett sådant beslut så borde det finnas mål och riktlinjer. Just denna gång handlar det om 50 miljoner för Mötesplats Grohed.
Men matte inte kan på kommunens hemsida vare sig hitta riktlinjer för förskottering av kostnader eller bestämmelserna för vad kommunalrådet får fatta för ekonomiskt bindande beslut för kommunens räkning. (delegeringsordningen)
Men om det nu är så att kommunalrådet har rätt att fatta sådana viktiga beslut utan att ens ta upp det i kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott. Så tycker matte att reglerna för detta borde ändras
Det är våra skattepengar och dom borde man vara mer rädd om. 
Så låt kommunalrådet få besluta om kanelbullar eller wienerbröd  till sammanträdena  men förskottering för en ombyggnad av mötesplats Grohed borde fler få diskutera innan beslut fattas.
Tänker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar