tisdag 8 april 2014

Oberoende revision en förtroendefråga!

Kommunrevisionen har på den stora ön i väster i sin revisionsberättelse för 2013 riktat sju anmärkningar mot kommunstyrelsen sätt att sköta sitt uppdrag. Man har även riktat anmärkning mot miljö- och byggnadsnämnden som inte har "en fungerade bygglovsverksamhet". Och som slutsats, till dessa enligt mitt sätt att se det grava anmärkningar, föreslår revisionen att kommunfullmäktige beviljar kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden ansvarsfrihet.
 Att kommunala revisorer inte är oberoende visar sig alltså åter igen i praktiken.
Under dom tre år vi bott här på ön har revisionen riktat anmärkningar mot de styrandes sätt att sköta kommunen. Men ingenting händer. Mycket beroende på att revision är ett politiskt uppdrag. Det är kommunfullmäktige som utser sina revisorer. Och sedan ska dessa granska sina partikamrater och kommunfullmäktige tar ställning till om deras eventuella kritik är befogad.
Det säger sig självt att detta blir ingen oberoende revision. Något som krävs för att allmänheten ska få förtroende för sina förtroendevalda och bli övertygade om att verksamheten sköts på ett effektivt och bra sätt och att inga mutor eller bestickning förekommer.
Tanken i kommunallagen är att ansvar för hur politiker skött sina uppdrag ska ske i valen. Men så fungerar det inte idag. Ansvaret riktas mot partier, inte mot enskilda politiker, som misskött sitt uppdrag. Det skulle behövas en ny kommunallag med tydliga processer för ansvarsutkrävande, konkreta möjligheter att ställa de styrande till svars. En kommunallagen som även tar upp tjänstemäns ansvar. Och en lag som ser till att den kommunala verksamheten blir föremål för en extern, oberoende och yrkesmässig revision.

Tänker den fyrbenta blondinen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar