onsdag 9 april 2014

En vision för Orust - en omöjlighet?


En vision för Orust - en omöjlighet?
I kommunen, som jag undrar om den har någon framtid, tillsattes hur som helst för ett år sedan en framtidsgrupp.
Framtidsgruppen ska arbeta med övergripande frågor och utvecklingsfrågor inom hela kommunens verksamhetssfär.
Den är ansvarig för framtagandet av visioner som underlag till kommunens översiktsplan.
Dom styrande ersatte de tre beredningarna som funnits  under två år, då man inte ansåg att dom skött sitt uppdrag. Dom hade inte tillräckligt snabbt visat resultat. Så när dom äntligen började hitta sina arbetsformer slår man alltså ihop de tre beredningarna till en. Och nu har den beredningen äntligen värkt fram ett dokument som är på väg upp till sin uppdragsgivare kommunfullmäktige.
Man har enats om en tidsplan för sitt visionsarbete. Ett år har det tagit att komma fram till en tidsplan för visionsarbetet!
Den innebär att man under hösten 2014 hoppas att kommunfullmäktige ska fatta beslut om processledning och förberedelser inför start av visionsarbetet.
Och så ska man genomföra visionsprocessen under 2015. Och i november 2015 räknar man med att kommunfullmäktige ska anta visionen.
Det är väl bara att konstatera att Orusts politiker idag inte kan lyfta blicken från dagens problem och tänka visionärt.
Vision, något man vill uppnå. En vision uttrycks oftast som ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet. (Wikipedia)
Men den stora ön i väster har så stora problem att få politiker orkar tänka framåt. Man är helt uppfylld av en ekonomi, som om man inget gör kräver ytterligare en skattehöjning på en krona från nästa år. Ett faktum som för dom styrande kräver mycket  energi att dölja fram till efter valet.
Men när det gäller att fatta dom beslut som krävs då saknar dom styrande energi att hitta förslag till lösningar och är totalt handlingsförlamade. Och att i det läget förvänta sig att framtidsgruppen som består av nio ledamöter och fem ersättare ska ha kraft att lyfta blicken och enas om en vision för kommunen är nog inte realistiskt.
Så vore det inte bättre att spara in vad dessa meningslösa sammanträden kostar och låta framtidsgruppen vila till efter valet? Förhoppningsvis finns det då en stabil majoritet som orkar styra och som enas om vilka deras mål ska vara under de kommande fyra åren.
Och då har kanske tron på en framtid för den stora ön i väster återkommit. Så att en nyvald framtidsgrupp kan lyfta blicken och se in i framtiden och arbeta fram en vision för öa.

Hoppas den fyrbenta blondinen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar