söndag 21 juni 2015

Mycket snack och ingen verkstad.



På onsdag är det kommunstyrelsen här på den stora ön i väster.

Rätt många ärenden men speciellt två som intresserar matte.

Det ena är " Åtgärdsplan för 2015 och framåt för individ- och familjeomsorgens kostnader ska ligga i nivå med budget."

Matte måste beundra tjänstemannen som skrivit tjänsteutlåtandet för det är en konst att skriva om något, som man inte tror på, på ett trovärdigt sätt. Matte är imponerad.

Omsorgschefen har, liksom det konsultföretag,  som kommunen använt för att kunna jämföra kommunens kostnader med motsvarande kostnader i andra kommuner, påpekat att kommunen har budgeterat för lite för att klara sina åtaganden inom omsorgen.

Enligt matte finns det två sätta att fixa detta. Antingen får man sätta till mer pengar. Eller så får man bli hårdare i sina bedömningar och hoppas på att ingen överklagar.

Men  majoriteten inte vill höra på det örat. Man ska tala väl om kommunen och sopa alla problem under mattan. Eller lämna dom vidare till kommande generationer. 

Så förvaltningen måste alltså lägga fram ett åtgärdsprogram. Även om alla som satt sig in i ärendet anser det orealistisk. Det kan väl jämföras med att försöka  få in mattes sons stora fötter storlek 48 i svärdotterns nummer 34. Det går liksom inte.

Men det är majoriteten som bestämmer. Jobbar man i en politiskt styrd organisation så måste man verksställa dom beslut som fattas. Eller byta arbetsgivare. Matte kan konstatera att många av dom som kan tänka fritt och haft en möjlighet att hitta en annan och bättre arbetsgivare har gjort så.

Så nu måste alltså omsorgsverksamheten lägga ett förslag på hur man ska få in sonens fötter i ett par skor storlek 34. Och det redan under 2015.

Matte slår alltså upp synonymer till åtgärd
Inget av detta stämmer in på det som står under åtgärdsprogram.  Men det är ju inte så konstig för man kan som sagt inte få in en fot med skostorlek 48 i ett par 34:or. Motsatsen går bättre även om stadgan i steget uteblir. Det framgick tydligt i midsommar när husses lilla barnbarn snavade omkring i ett par alldeles förstora foppatofflor.

Man kan alltså under rubriken Minskade kostnader för placerade barn läsa:
" ..rimligt att tänka sig att kostnaderna … kommer att ligga på en högre nivå…"
Åtgärdsplan:
" Diskussionerna är i ett inledningsskede och förutsättningar för detta är därför oklara."

"Minskade kostnader för ekonomiskt bistånd."

"Kostnaderna för det ekonomiska biståndet har ökat."

" Översynen av försörjningsstödstagarna" dvs dom som fick vad man tidigare kallade socialhjälp, " och utökat samarbete kan ske under hösten. Effekter av möjligt minskat bidragsberoende kan visa sig under 2016."

Som åtgärder för att klara budgeten 2015 känns detta inget vidare och inte tror jag att man får in fötterna i dom mindre skorna senare heller.

Den andra punkten på kommunstyrelsens lista inför onsdagen som irriterade matte var svaret på revisionens skrivelse till kommunstyrelsen.

Men matte tänker att det är nog bäst att fundera över detta några dagar till.

För efter kommunalrådskans inlägg i fullmäktige om att vi politiker inte fick kritisera våra tjänstemän. Så är det nog bäst att ligga lågt. För ryktena säger att om man skriver eller säger något, som kan andas kritik av en viss tjänsteman, så kan man bli uppkallad till kommunalrådskan och få sina fiskar varma. Och det är ju inget man utsätter sig för frivilligt tänker matte. 

För hon minns ju med fasa när hon blev uppkallad till rektorn bara för att hon placerat en snöboll på kartstället så att det droppade i skallen på musikläraren.

Men som sagt mycket snack och lite verkstad när det gäller att anpassa verkligenheten till en orealistisk budget


Tänker den fyrbenta blondinen

2 kommentarer:

  1. Skriv mer! Beundrar verkligen ditt sätt att uttrycka dig i skrift.

    SvaraRadera