onsdag 24 juni 2015

Ryt gärna kommunalrådskan. Men i frågor som intresserar kommunens väljare.


Kommunalrådskan "tar kraftigt avstånd från de inlägg som görs på olika sidor på Internet. Hon menar att varje människa har ansvar för sitt beteende," kommunalrådskan " påpekar att gäller att våga stå upp.
- Skyll inte på någon annan, det finns ingen annan. Det är med stor sorg jag läser inläggen och hör hoten. Socialdemokraterna och majoriteten tar kraftigt avstånd från allt detta som förekommer på sociala medier."
(OT-tidningen 24 juni 2015)

Intressant tänker matte. "Majoriteten tar kraftigt avstånd." Undrar vilka sidor kommunalrådskan läser.  För den sida som finns på facebook för Orustbor, där kan matte konstatera att dom som gör utfall mot tjänstemän och i vissa fall mot politiker nästan uteslutande tillhör just majoriteten.

Sedan finns det naturligtvis enskilda medborgare som passar på att hänga på eller driva sina egna vendettor eftersom missnöjet med politikernas sätt att sköta kommunen är stort. Senast idag fick matte ett samtal från en Orustbo som utan resultat försökt få kontakt med kommunen. Och på detta finns bara en lösning. En lösning som kommunalrådskan själv sagt sig vilja jobba för, men aldrig gjort.

" Ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet."

Skapa en kommunal informationssida på nätet där majoriteten kan få ut sin politik och dit medborgarna kan vända sig och få svar. Då försvinner mycket av kritiken. Som jag sagt tidigare. Trollen spricker när dom kommer upp i solen.

"Informationen som idag finns på Internet och sociala medier skapar stora
bekymmer kring arbetsmiljö och tillit. Samtliga närvarande vid arbetsutskottets
sammanträde meddelar att man tar kraftigt avstånd mot den dialog och det
beteende som förs. Ett beslut behöver tas om etiska regler på Internet och sociala
medier." (Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll den 10 juni 2015)

Matte hoppas verkligen att inte hennes kompisar sagt ja till detta. För det strider mot allt vad liberal ideologi står för. Och dessutom överensstämmer det inte med det referat som matte fick från vad som sagts på arbetsutskottet.


Och i Sverige har vi en tryckfrihetsförordning och den ska vi vara rädda om. Så att kommunen ska arbeta fram etiska regler för vad kommunens invånare får skriva och tycka på internet är helt onödigt och på gränsen till olagligt. Och om dom etiska reglerna bara skulle gälla politiker så är det en kraftig begränsning av den fria politiska debatten. Begränsning av demokratin helt enkelt. Ett förslag som matte trodde hörde hemma  i diktaturer.

Och några regler om att man inte får kränka eller hota behövs inte. Det är förbjudet i lag och ska anmälas till de myndigheter som utreder sådant.

Förra veckan fick matte ett samtal från en lokalreporter som undrade vad det var som gjorde att majoriteten så hatade denna blogg.

Visst är det väl märkligt att dom som ska styra kommunen och borde ha viktiga saker att diskutera lägger ner så mycket tid på sådant som inte kommer medborgarna till del.

Politiker ska svara på frågor, som väljarna ställer. Inte hitta på svar på sådant som väljarna inte är intresserade av.

Det väljarna kan kräva av sina förtroendevalda är att dom kan förklara varför dom fattat ett visst beslut. Som till exempel hur kommer det sig att det som var sanning vid budgetdiskussionen vid förra fullmäktige inte ens var sant tills protokollet skulle justeras.

För under fullmäktigedebatten sa makten att man kunde skjuta upp ombyggnaden av socialkontoret till nästa år för det hade arbetsmiljöverket sagt ok till. Men det hade dom inte alls. Och det framgick av handlingarna. Lokalerna ska vara säkra för personalen att jobba i och måste garantera att ingen hör något som inte är avsett för någon annans öron. Och detta ska vara klart i år.

Så man borde alltså intet satsat på Båtgymnasiet för en elev från Orust till en utbildning som inte båtvarven efterfrågar. Och man ska kunna svara på. Nu när varven nyanställer. Hur många från båtbyggargymnasiet har fått jobb?

Och man ska kunna svara på vad som ska tas bort  från investeringslistan nu när lokalerna för socialförvaltningen ska byggas om i år.

Och så ska man kunna svara på frågan varför man beslutar

"att tilldela förvaltningsområde samhällsutveckling 125 000 kronor för 2015 och
190 000 kronor för 2016 i utökad budget för att täcka kostnader kring
kommunhusets personalmatsal, och
att tilldela kommunstyrelsens stab kompensation för felberäknad kapitalkostnad om
323 000 kronor 2015 avseende IT-investering, "

Extrapengar kan verksamheter få när det är något oförutsett som händer. Men att man inte kan räkna och därför behöver mer pengar är inget skäl för extra pengar i den situation kommunen sitter i.

Samtidigt beslutar kommunstyrelsen att ge omsorgschefen i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder för att hålla sig inom budget. Trots att alla som satt sig in frågan vet att verksamheten är underbudgeterad.  Politikerna har alltså beställt en Porsche och skickat med pengar som inte ens räcker till en gammal Folka. Dom måste antingen skicka med mer pengar eller ändra beställningen. Konstigare är det inte. Men det är ett obekvämt beslut så det skjuter man framför sig och hoppas att det ska lösa sig.  
   
Och så vore det bra med ett svar på varför man beslutar

"Att  inrätta en befattning som Samhällsstrateg, heltid 100%, inom förvaltningsområde
Samhällsutveckling"

Samtidigt som man beslutat om att spara 8,5 miljoner på att inte återbesätta tjänster när folk går i pension eller slutar.

Det är sånt matte tror Orusts skattebetalare vill att dom styrande på Orust ska förklara och inte lägga kraft på att jobba fram etiska regler för vad vi andra får och inte får skriva på Internet och sociala medier.

Så ryt gärna kommunalrådskan och visa handlingskraft men gör det i frågor som gör skillnad för kommunens invånare.


Tänker den fyrbenta blondinen 

1 kommentar: