fredag 12 juni 2015

Svaret som uteblev.


Igår var det fullmäktige igen. Och plötsligt kommer kommunalrådskan fram till ordförande och vill absolut göra ett inlägg om näthatet.

Aha tänkte matte. Nu gäller det att passa på och bemöta dessa återkommande påhopp på min blogg.

Men nej så blev det inte. Men vad sa då kommunalrådskan? Jo att alla måste ta sitt ansvar för kommunens arbetsmiljö och inte hänga ut tjänstemän på nätet.

Synd tänkte matte för detta gav ju henne ingen anledning att anlägga moteld. För är det något som matte är mycket noga med så är det att inte kritisera tjänstemän, såvida dom inte offentligt kritiserat henne. Hon utgår ifrån att dom gör ett så bra jobb som möjligt. Och själv skulle hon verkligen inte vilja vara tjänsteman i Orust kommun, en organisation som så totalt saknar politisk ledning. Nu är ju det inte aktuellt, eftersom matte är så gruvligt gammal och tack vare detta har en tillräcklig pension som ger henne "fuck off-kapital" för att våga skriva och säga vad hon tycker och tänker.

Men som tjänsteman ska man verkställa majoritetens vilja och lägga förslag till beslut som överensstämmer med  ledningens politiska vilja, men också gällande lagstiftning. Och det måste ofta vara en balansgång på svag lina. 

För ibland verkar det inte som om det är så där viktigt att följa gällande lag utan "sunt oförnuft" verkar vara ledstjärnan. Och i det läget kan man nog som tjänsteman riskera att få en utskällning om man säger för mycket till oppositionen eller talar för mycket klartext i fel forum.

Den som tror att kommunalrådskans menade allvar med orden ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet kan nog ligga riktigt pyrt till. 

Men det sa kommunalrådskan inget om i sitt inlägg om arbetsmiljön.

Men tillbaka till min och mattes blogg. Vad som skrivs här tar matte helt ansvaret för eftersom jag inte är rättskapabel, trots mina fyra ben och blonda päls. Partier använder idag ofta bloggar för att där  kan bloggaren skriva lite friare än vad som kan finns på partiets offentliga hemsida. Så mattes kompisar ska inte behöva försvara yttrandefriheten för min blogg vare sig på kommunstyrelsen eller dess arbetsutskotts sammanträden. 

Och kommunalrådskan har till och med nämnt Mycklebyliberalen  på ett fullmäktigesammanträde. 

Men igår blev det alltså ingen moteld från matte. Så hon får väl vänta tills nästa attack, för nu är hon väl förberedd. För inte ens i sin vildaste fantasi trodde hon att innehållet i en liten blogg, som betraktar världen från en skogsglänta i Mycklebys södra förort är något som kommunens högsta beslutande organ ska ägna tid åt.

Men kommunalrådskan tänker tydligen inte ge upp så lätt. Men nu när sossarna sitter vid makten i Stockholm så är det väl bara att slå en signal till Löfven med krav på att tryckfriheten begränsas, åtminstone på den vackra ön i väster. Men kanske ändå inte. 
Tryckfrihetslagen är grundlag och sådana ändrar man inte så snabbt. Det kräver två riksdagsbeslut med val emellan. Men som sagt snacka med regeringen. Statsministern kanske fixar ett extraval åt er. För han har ju också problem med en elak opposition.

Kommunen skickade sina politiker på utbildning i början av året. 

Och Axel Danielsson, som föreläste, sa klart ifrån.

Fullmäktiges ledamöter har ett val att göra, antingen ta ansvar och påverka kommunens utveckling eller så avgå.

Oppositionens enda möjlighet att få upp frågor till debatt i fullmäktige är genom att skriva motioner. Men deras handläggningstid är nästan lika långa som att ändra grundlagen.
Men  matte har valt att försöka påverka. Och det gör hon genom denna blogg. Från sin lilla utsiktspunkt kommenteras vad som kommer till hennes öron och ögon. 

Och att kommunalrådskan inte gillar detta struntar matte fullständigt i det. Eller för att vara helt ärlig. Det, tillsammans med alla positiva kommentarer samt vetskapen att många läser bloggen, triggar matte att fortsätta. Och är det så att kommunalrådskan vill debattera  så  är hon välkommen att bemöta inläggen.

Och  har man valt att vara kommunalråd så är man en offentlig person och den politiker som har mest makt på öa.

Och med detta följer att man måste tåla att bli granskad och ifrågasatt. Men man kan själv välja. Man behöver inte läsa bloggar eller följa debatterna på sociala medier.

Och om man anser att matte eller någon annan gått över gränsen och ägnat sig åt personförföljelse eller näthat så finns i kommunen en säkerhetsansvarig och det finns polis som utreder sådant.

Men en lite undran. Om man inte klarar att bli granskad och ifrågasatt, så ska man kanske välja ett mindre utsatt uppdrag än det som kommunalråd.

Matte ser hur som helst fram emot nästa påhopp för då uteblir inte svaret, trots att det inte hör hemma i fullmäktige.

Vi hörs trots att kommunalrådskan inte vill
Tänker 
 den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar