söndag 14 juni 2015

Valet mellan blogg och fullmäktige är enkelt.


Argumenten ändras. Men kritiken består. 

Under förra mandatperioden hade matte inga kommunala  uppdrag. Trots det ansåg dom styrande att hon inte borde blogga om sånt som bara dom, som har insyn i spelet i maktens korridor i kommunhuset känner till. Och tonen i bloggen var fel. Den var inte seriös. Man får inte med glimten i ögat skriva om att Orust är den enda kommun med ett kommunalråd som var vilde. Eller hävda att han, som aktiv i Svenska kyrkan, inte är lämplig att vara begravningsombud och företräda oss med annan eller ingen Guds uppfattning. 

Men matte är övertygad om  att även han kunde se att det låg något i vad matte skrev om honom. Han den snälle, som alltid bara ville väl, men som därför led av beslutsångest. Kanske märktes det trots allt att matte gillar honom som person, men inte i rollen som kommunalråd.

Det samma gällde fullmäktige ständigt avgående före detta ordförande, vars humör ofta spelade honom spratt. Han var verkligen en tusenkonstnär, som kunde få folk att tro att han var emot när han i verkligheten röstat för. Men som person är han ljuvligt trevlig, social och omtänksam. Men det är en annan historia.

Men nu sitter matte sitter i fullmäktige och i dess presidium. Och då anses det också olämpligt att hon bloggar. I alla fall om sådant som hon är intresserad av. Som hur kommunen inte styrs. Hur man slösar med skattepengar. Och att man saknar insikt i hur allvarligt det ekonomiska läget är.

Och om den vackra ön i väster under förra mandatperioden var unik genom att ha en vilde till kommunalråd så är man nu unik med att ha en kommunstyrelse, som inte fått ansvarsfrihet men ändå sitter kvar.

Och man säger till exempel att man ska spara massor av pengar på att göra alla tjänster till heltidstjänster. Det är bra med heltidstjänster. Folk ska kunna leva på sin lön och det är en jämställdhetsfråga. Men det kostar. Bara den senaste månaden har Dagens Samhälle haft två artiklar om att heltidstjänster kostar.

Man har inga pengar,  men ändå köper man ett hus till ett båtgymnasium, vars utbildning, en från Orust efterfrågar.

Men om matte sakligt och med tabeller, likt en tjänsteskrivelse,  visar bristen på styrning av kommunen, så tror hon inte att flera hundra på öa skulle läsa hennes blogg.  

Och dom som inte gillar bloggen kan ju låta bli att läsa. 

 Så sluta reta upp er! Det finns viktigare saker. Som till exempel att styra ön och se till att det finns pengar till förbättringar även i framtiden.

Men nu sitter alltså matte i fullmäktige och dess presidium. Och då ska hon helt plötsligt, enligt samma kritiker, vara neutral och företräda alla väljare och inte kritisera den politiska ledningen. 

Definitivt nya bestämmelser. För mycket kan man säga om fullmäktiges förre ordförande. Neutral och opartiskhet var inte hans starka sida. Och han var ordförande. Matte är bara andre vice ordförande. All animals are ….

Och speciellt irriterade blir dom när matte kritiserar vårt kommunalråd och kallas henne, efter Grönköpings veckoblad som förebild, för kommunalrådskan. Ett månatligt veckoblad som matte följer med stort intresse.

Plötsligt blir alltså matte, som kämpat för jämställdhet i hela mitt vuxna liv, beskylld för att ha en gammalmodig syn på könsroller. Genom att skriva kommunalrådskan menar man att hon antyder  att makten inte ligger hos kommunalrådskan  utan hos en karl, som finns bakom henne.   

Matte, och många av läsarna med henne, tycker benämningen är rolig och har man valt att sitta som kommunalråd får man tåla lite.

Dessutom undrar matte. Att om det bakom kommunalrådskan finns en man. Det verkliga  kommunalrådet. Vem står då  bakom städerskan, sjuksköterskan eller barnmorskan?

Så matte bara undrar. När accepterar majoritetens att vi lever i en demokrati där alla har rätt till sin åsikt. Men fakta är något annat. Och att alla enligt tryckfrihetsförordningen har rätt att framföra den, även i personliga bloggar. 

Men en sak är klar. Måste matte välja mellan att sitta i fullmäktige och vara röstboskap och att blogga.

 Så är valet enkelt.


Tänker den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar