onsdag 10 juni 2015

Våga ta debatten! För när trollen kommer upp i ljuset. Spricker dom.



"Motion om åtgärder med anledning av att kommunstyrelsen inte beviljats ansvarsfrihet för 2014 års förvaltning."

I morgon  finns bland inkomna skrivelser till fullmäktige denna motion från SD.


Visst det är en motion och enligt fullmäktiges arbetsordning ska motioner handläggas, som vilket annat ärende som helst. Det innebär att kommunstyrelsen utreder och lägger förslag till beslut.

Och detta är en motion men.

SD är ett nytt parti i fullmäktige. Så dom har inte hunnit lära sig rutinerna. Och att dom skulle få någon som helst hjälp utesluter matte. Med tanke på den reprimand hon själv fick när hon hade mage att ställa frågor under informationspunkten Henåns skola. 

Men egentligen borde SD redan vid behandlingen av ansvarsfriheten i fullmäktige lagt förslaget om att befria dom som sitter i kommunstyrelsen och som inte fick ansvarsfrihet från sina uppdrag.

För det är nog så lagstiftaren tänkt eftersom det inte finns något krav på beredning av detta, utan fullmäktige kan direkt ta beslut och befria dom som inte fått ansvarsfrihet.

Lite märkligt kan matte tycka att det är att fullmäktige ska göra en ansvarsprövning för ett valår.

Ansvarsprövningen är en grundbult i den svenska demokratin och ger möjlighet till insyn och att kräva ansvar.

 Och prövningen sker på två sätt - " genom de allmänna valen vart fjärde år och med fullmäktiges årliga ansvarsprövning." ( SKL Fullmäktiges ansvarsprövning)

Egentligen tycker matte att valresultatet borde ses som  en ansvarsprövning för hela mandatperioden fram till valet. Men valresultatet ger ingen ledning i denna fråga. Dom två  partierna, vars företrädare haft det största ansvaret för den av revisorerna kritiserade bristen på styrning och budgetdisciplin fick ytterligare ett mandat var i valet. så väljarna verkar nöjda med tingens ordning här på den stora ön i väster.

Och enligt kommunallagen ska alltså fullmäktige göra en ansvarsprövning även för valår. Och det har man gjort och kommunstyrelsens ledamöter fick inte ansvarsfrihet för 2014.

Och enligt SKL kan man då befria dessa från sitt uppdrag i kommunstyrelsen, trots att det varit ett val och att de, som sitter nu, valts in för en ny mandatperiod.

Matte tycker alltså att SD:s motion inte bör behandlas som en vanlig motion, utan ses som en fortsättning på ansvarsprövningen för 2014.

Och när det gäller beredningen av ansvarsfriheten är det, om inget annat beslutats, fullmäktiges ordförande som gör den.

I skriften från SKL kan man läsa att det är viktigt med en ojävig beredning.
 
Om man nu ser SD:s motion som en fortsättning på prövningen. Vilket matte tycker är logiskt. För som opposition har man bara en möjlighet att få upp en fråga i fullmäktige. Och det är genom att skriva en motion. Och det har alltså SD gjort. 

Men att låta kommunstyrelsen fundera över om dom själva skött sitt jobb eller om dom bör avgå. Känns ju sådär. Så det är därför tycker inte matte att denna motion ska behandlas som andra motioner, utan som en del i ansvarsprövningen. Det är viktigt att den bereds av en grupp som är så ojävig som möjligt. Och fullmäktige har enligt kommunallagen möjlighet att tillsätta en beredningsgrupp för detta och det tycker matte man ska göra.

Gärna en grupp bestående av fullmäktiges presidium och kommunens valda revisorer.

Kanske kan man inte välja in revisorerna eftersom dom ska vara självständiga och fullmäktige får inte lägga sig i deras arbete. Men matte tycker  ändå man skulle pröva denna variant. Det är dom som förslagit ej ansvarsfrihet och det är dom som har starka skäl för sitt ställningstagande. Då är det rimligt att dom får utveckla sina argument i en beredning av motionen.

För att som majoriteten nu tänker göra. Låta kommunstyrelsen bereda motionen bäddar för ytterligare kritik.

Det finns bara ett sätt att få tyst på sådant, som den styrande majoriteten hatar mest. Nämligen mattes respektive en moderats blogg samt OrustBo. Matte tycker dom istället för att kritisera kunde starta en kommunal facebooksida. Då kan dom ju få ut sin information och förhindra spekulationer. 

Och lite märkligt är det att man inte sopar rent framför egen dörr först. För dom bland kommunens politiker som skriver mest på OrustBo, kommer från majoritetens småpartier. Så troligen är det bara dom med rätt åsikt som får ha en åsikt.

Så snälla kommunalrådskan och miljöpartiets starka kvinna. Att försöka skjuta budbäraren istället för att ta itu med problemen leder bara till att matte och dom andra blir ännu mer taggade. Och tror ännu mer att det finns en hund  begravd eller kanske gravad. Men tänk på att sanningen kommer alltid fram. Det fick  han med den gravad hunden och obefintliga doktorshatten erfara. Och det kommer kanske ni också att få erfara.

 För det går inte att tiga ihjäl sanningen och stoppa huvudet i sanden och tro att bara man får tyst på dom hemska på sociala medier så är problemen borta. Så enkelt är det inte. Inte ens i forna DDR lyckades man med att få tyst på kritiken.

Enda lösningen är den som kommunalrådskan själv förespråkade när hon tillträdde.

" Ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet"

Men inte är det den taktik majoriteten kör med  idag. Majoriteten anser att  allt är käbbel som oppositionen kommer med. Och samarbete är det bara när oppositionen lägger sig platt och gör som dom blir tillsagda. 

Det är för mycket "tesagt" i kommunhuset och politiken på Orust idag.

Och vårt demokratiska system bygger faktiskt på att majoriteten styr och oppositionen opponerar.

Och en öppen och fri debatt är en förutsättning för demokrati och utveckling.

Så Snälla ta debatten för demokratins och fullmäktiges legitimitets skull. Om ni  inte gör det så gynnar du bara antidemokratiska krafter.

För glöm inte att troll spricker när dom kommer upp i ljuset


Tänker
Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar