lördag 11 februari 2012

Hur kan det bli så fel....


  

 En vänlig nätsurfare skickade mig i morse en artikel från Bohusläningen från den 9 september 2010 . Det är en intervju med miljöpartisten Sven Olsson.

"– Jag har stora förhoppningar på att den nya politiska organisationen ska innebära mer av samverkan och medborgarinflytande än i dag, säger Sven Olsson som suttit som ordförande i fullmäktiges organisationsberedning.

Det förslag till ny organisation som fullmäktige ställt sig bakom innebär att flertalet nämnder skrotas nästa år och ersätts med utskott och att kommunstyrelsen får det övergripande ansvaret. I fortsättningen skickas frågor från utskotten till kommunstyrelsen och fullmäktige.

Bättre helhetssyn

– Det här innebär att kommunstyrelsen får det övergripande ansvaret för de olika verksamheterna och budgeten. Helhetssynen blir bättre och risken att frågor hamnar mellan stolarna blir mindre.

Det finns kritiker som tycker att politikerna i kommunstyrelsen kommer att få för stor makt. Men Sven Olsson håller inte med.

– Redan i dag är det så att kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret.

Enligt Sven Olsson kommer politikerna att lyssna mer på Orustborna när den nya organisationen trätt i kraft. Det finns exempelvis möjligheter att släppa in privatpersoner i de beredningar som ska knytas till fullmäktige.

– Det är även så att något som heter Orustpanelen ska införas. Det är ett sätt för oss att lyssna av vad människor tycker i olika frågor via internet."

Och i dagens Bohusläning kan man läsa:

"Organisationen kritiseras."

Den nya organisationen i Orust kommun skulle stärka fullmäktige och öka dialogen med medborgarna. Men så blev det inte…" Konstaters att "..Kommunstyrelsen makt har ökat och att  tjänstemannaväldet stärkts"


Och vad gör den nya majoriteten, där Mp ingår, då? Jo innan man hunnit utvärdera den man,  för drygt ett år sedan trodde, var den bästa av organisationer, är man beredd att skrota den.

Och man ger en presskonferens där man talar om hur man ska ha det nu. Vart tog samarbetet och öppenheten vägen? Varför fick inte med övriga partier och anställda säga något innan man ändrar allt med hjälp av en mycket bräcklig majoritet?

Det finns mycket som säkert kan göras bättre men ta det lugnt. En kommun faller inte med sin politiska organisation men kanske på grund av brist på kontinuitet och väl genomtänkta beslut.

Tänk på all den energi som går åt inom hela den kommunala kroppen när man byter styrsätt.  Så ska man ändra organisationen bör man vara helt säker på vad man gör och vad det får för konsekvenser.

Så utvärdera och om så behövs ändra organisation men inte nu vänta till nästa mandatperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar