torsdag 2 februari 2012

Det behövs en stark majoritet på Orust

En tillträdande styrande minoritet.

Svensken är en lydig och snäll person. Jag undrar i hur många länder man kan ta nästan 22 procent av alla invånares lön till kommunal verksamhet, utan att man ifrågasätter hur dom används. Här bråkar vi med elföretag, banker  och andra om att de tar ut alldeles för mycket avgifter för sina tjänster. Men vi accepterar att ge bort halva lönen i form av skatt, om man även tar med region och staten, utan att kräva redovisning. Och ställa frågan vad gör ni med mina pengar?

Den nuvarande styrande minoriteten på Orust bestående av Socialdemokrater och Folkpartiet kommer med all sannolikhet att ersättas av en något större styrande minoritet bestående av moderater, kristdemokrater, miljöpartiet, centern, Orustpartiet och vänsterpartiet.

Men fortfarande en minoritet. Det är inte bra. En kommun behöver en stark majoritet som har kraft att fatta även obekväma beslut. Det behövs också en opposition som kan bli en blåslampa på majoriteten.

Trots den höga kommunalskatten har kommunen en ekonomi som nog kan jämställas med Greklands. Men måste det gå lika långt som där innan folk engagerar sig i kommunens ekonomi och service?

Orustborna röstade som dom gjorde i valet 2010t. Det innebär att kommunfullmäktige har 10 partier. Men Sverigedemokraterna har ingen ledamot eftersom de inte ställde upp i valet. Men nio partier på 40 platser.

Detta gör det svårt i sig att få ihop en regering för kommunen, men inte blir det lättare av att man i denna sandlåda, som någon tidning beskrev kommunfullmäktige, har en massa gamla personliga motsättningar som inte är kopplade till sakfrågor, men som styr  viljan till lösning.

Kanske måste Orust följa Italiens linje och tillsätta en stark opolitisk ledare som tar problemen på allvar eller klarar den politiska organisation av detta själva?

Den som lever får se.

Glömde KD på ett ställe i texten så den är rättat nu.Pinsamt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar