tisdag 12 juni 2012

Grön värme - en dyr historia för oss skattebetalare

 

När kan man förvänta sig ett nollresultat för fjärrvärmen vill kommunledningen på Orust veta av verksamheten för samhällsutveckling.

Det är inte illa. Här begär man inte ett överskott. Kräver inte att värmeverken ska vara en vinstdrivande verksamhet som fjärrvärmen är i andra delar av landet. Nej här nöjer man sig  och är tacksam för en plan för när verksamheten inte längre ska  gå back. En önskan som för övrigt framfördes  redan förra året.

Ute på väster finns dessutom ett närvärmeverk som enligt kommunens hemsida ska försörja offentliga byggnader, industrier och bostadshus med uppvärmning.

Detta närvärmeverk togs i bruk i september 2010. Bygget blev på Orust maner 60% dyrare än beräknat. Det skulle ha kostat drygt 34 miljoner men så satsade man lite till när man ändå höll på. När matte  läste kommunal ekonomi och planering på förvaltningslinjen för länge sedan fick hon  lära sig att en kommunal budget  är precis  som ens privata. Man kan inte satsa mer än man har råd till även om det skulle verka angeläget.

Men det är klart kan man få någon annan att betala  så är det lättare att ta i  ordentligt. Men matte undrar om detta är riktigt lagligt att låta någon annan stå för fiolerna.

I andra kommuner, som matte tittat på  när hon sökt på nätet, drivs antingen den affärsdrivande verksamheten i aktiebolagsform eller så utgör den särskilda "balansräkningsenheter" .

"Balansräkningsenheter" som tillgodoräknas och belastas sitt resultat genom reglering mot resultatutjämningsfonder

Men så vitt matte kan hitta på nätet  så finns ingen motsvarighet på Orust. Utan den affärsdrivande verksamheten  redovisas på samma sätt som andra verksamheter typ skola äldreomsorg etc.

Det tycker matte  är lite märkligt för det innebär i praktiken att vi som bor långt ute i ingenstans här på ön subventionerar inte bara de företag som är anslutna till när- och fjärrvärmen utan också de som bor i tätorter med när- och fjärrvärme. Det hela med grön värme är i botten ett centerprojekt och matte undrar hur det rimmar med deras slogan att det inte ska vara någon nackdel att bo här ute på landet.

Dessutom kan man ju ställas sig frågan om det är lagligt. När det gäller vatten och avlopp så finns det klart angivet i en lag hur kostnader ska tas ut. Och enligt dom bestämmelserna får man inte ta ut kostnader av alla kommuninvånare utan det är bara dom som har kommunalt vatten och avlopp. Men när det gäller energiföretag är betydligt oklarare vad som gäller. Eller också är det matte som inte hittar i lagstiftningen.

Men det kan ju inte vara rimligt att Orust samtliga skattebetalare ska stå underskotten för värmeverken. Och den ansvarige centerpartisten har  vid flera tillfällen sagt att det inte går att ta ut högre avgifter för då får man inga kunder. Tänk tanken att ett privat företag resonerar så! Konkurs inom kort!

När det gäller annan verksamhet så finns det ju klart reglerat att kommunen får inte gynna någon utan att det finns stöd i lagstiftningen. Och man får inte ge bidrag till ett visst företag så att man därigenom snedvrider konkurrensen. Värmeverken på Orust tycker matte strider mot dessa  principer. Dels ger man,  genom att subventionera boende i tätort, en ekonomisk fördel som inte kommer de som bor på resten av ön till del. Dessutom låter man samtliga kommuninnevånare genom skatten betala denna subvention. Och så gynnar man en form av uppvärmning framför andra alternativ, vilket missgynnar företag  som till exempel säljer lösningar för bergvärme.

Kan någon förklara för matte varför hon som boende på Orust måste vara med och  subventionera när- och fjärrvärme samtidigt som hon måste betala fullt pris för att vi inte ska frysa här i vårt lilla hus.

 Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar