lördag 30 juni 2012

Maktens män och några få kvinnor

All animals are equal, but some animals are more equal than others


 

Det verkliga

är inte verkligheten

fakta

logik

sanning

Ingen prövar sånt längre



Det verkliga

är vad vi tror

vår längtan och vår rädsla

inbillning och myter

De prövas inte

De avgör allt



Kvar står frågan

om detta är rimligt!

Fel fråga:

det handlar inte om rimligt och orimligt



Det bara är så.                                            ( Per Ahlmark 1982)

Det regnar och då finns det inte så mycket att göra här I Mycklebyskogen, så matte och  jag funderar över varför maktens män och några få kvinnor så snabbt tappar perspektivet på sig själva och sin egen betydelse.

Första gången matte upplevde detta var när hon efter den borgerliga valsegern 1976 hade ett jobb som innebar att hon tillbringade mycket tid i riksdagshuset. Personer som hon beundrat för deras klokhet blev ministrar och förvandlades så snabbt till sådana uppblåsta besserwissrar att  matte trodde dom skulle spricka. Besluten de fattade gällde oss andra inte  dom själva. Och tyvärr har det hänt väldigt lite sedan dess. Fortfarande idag tillskansar sig makten män och några få  kvinnor förmåner som inte gäller för resten av befolkningen.

Upprinnelsen till dagens funderingar är en artikel i dagens dvs. lördagens Stenungsundstidning.

I mars i år gav  Miljö och byggnadsnämnden en strandskyddsdispens för en transformatorkiosk på fastigheten Edshult 1:63. Men länsstyrelsen upphävde beslutet. Skälet var flera. Området ligger inom riksintresse för friluftsliv  och i närheten av formlämningar etc.


Matte tycker att det verkar vara ofta som Orusts Miljö- och byggnadsnämnd får på tafsen av Länsstyrelsen.  Men lika ofta läser matte om folk som inte får igenom någon liten avvikelse från plan. En avvikelse så liten att den inte kan ha någon som helst betydelse för någon annan än den sökande.

 Så matte, som är lite mentalt  understimulerad, fick för sig att titta lite närmare på ärendet.

På Orust hemsida finns  Miljö- och byggnadsnämndens handlingarna men tyvärr innehåller dom ingen uppgift om vem som äger fastigheten. Men efter lite googlande hittade matte att fastigheten ägs av ett företag. Detta företag har redan fått bygglov för ett bostadshus och skulle nu ha en liten transformatorstation för att få in ström i sitt nya boningshus. Det kan man ju förstå. Eller kanske inte varför ska ett litet företag som enligt sin hemsida jobbar med kvalitetssäkring ska  ha en egen stor villa?  Representationsvåning eller? Vore det inte rimligare att företaget fick en företagslokal. Men vad vet matte om sånt?

Enligt rykten som nått ända hit till Mycklebys skogar så jagade förra lokalreporten på Orust ett tidigare moderat kommunalråd med blåslampa varje gång han fick dispens från strandskyddslagen. Det sägs att denna historia bidrog till hans fall. Det är inget vi vet något om. Då bodde vi i Skåne och dit nådde inte dessa rykten. Matte hoppas att det inte ska gå lika illa för vårt nuvarande råd. För vad kommunen behöver är stabilitet.. Men föresten, är det något som denna regnbågsallians inte står för så är det stabilitet. Det är lite som på Göran Perssons tid. Chefen skickar ut en försöksballong tex ett förslag om att stänga mögelsporerna ute med hjälp av övertryck på en förskola. Ett av många tossiga förslag som sedan togs tillbaka. Och matte sätter en peng på att någon öppning av Tvets skola blir det inte. För man har ju redan ändrat sig från 2012 till 2013.

Och kanske var det bara en tillfällighet att just det ärendet, som det stod om i tidningen en dag när matte hade lite tid över råkade vara ett ärende som gällde en av maktens kvinnor som beviljats dispens från strandskyddslagen av sitt nätverk bland kommunens beslutsfattare, vilket gjorde att skälen för dispens inte höll vid en överprövning.

Det kan väl inte vara så att medborgare och företag behandlas olika beroende på  vilka kontakter de har respektive vem som är ägare till företagen?

Matte funderar vidare och tänker på kommunfullmäktiges senaste möte när man beslutade om försäljning av en kaj i Ellös.

Matte funderar om hon inte borde be förvaltningsrätterna kolla. Kan ett beslut verkligen anses ha kommit till på rätt sätt om skälen för beslutet finns i en protestskrivelse som inte alla i kommunfullmäktige  har fått läsa? Matte tänker så här. En företagare i Ellös, vars politiska sympatier inte ligger hos regnbågsalliansen, begär att få utnyttja sin optionsrätt och köpa tillbaka kajen i Ellös. Ett av huvudskälen till att en majoritet av kommunfullmäktige inte vill detta är alltså en protestlista från 15 företagare i Ellös.  En protestlista som bara vissa får se. Ett helt odemokratiskt arbetssätt.  Matte undrar om man då kan anse att ärendet blivit ordentligt berett enligt kommunallagens regler.  

Dessutom undrar matte om detta inte är ett så kallat myndighetsbeslut, dvs. ett ärende som riktas mot en enskild. Och då måste alla ledamöter ge tillkänna sin uppfattning. Man får inte avstå som förre kommunalrådet gjorde. Skälet till att han avstod vet inte matte men troligen insåg han att företagaren har rätt eftersom optionen finns i ett av ett avtal undertecknad av dåvarande kommunalrådet, kommundirektören samt två representanter för företaget.  Förre kommunalrådet har även sagt till företagaren att han skulle få köpa tillbaka kajen.  Men det är klart. Det gäller förvärv av fast egendom och då måste allt vara skriftligt. Då kan man inte ens lita på ett kommunalråd eller?

All animals are equal, but some animals are more equal than others".

 Vi hörs

Den fyrbenta blondinen













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar