tisdag 12 juni 2012

Respekt för demokratiskt fattade beslut är inget för Orust

 

Rätt intressant att en fråga om en pendelparkering ska ligga på höger eller vänster sida om vägen kan bli en partipolitiskt skiljande fråga.

Oppositionsrådet, som enligt mitt sätt att se det inte haft många egna idéer sedan han tillträdde har helt plötsligt vaknat och tagit i.

Hur en pendelparkering ska placeras måste väl vare en fråga för fackfolk så att man hittar den bästa placeringen i förhållande till trafik, tillgänglig mark etc. Att placeringen kan bli en partiskiljande fråga är minst sagt märklig.

Men det som jag tycker är mer intressant, än den exakta placeringen av parkeringen, är att den nya majoriteten struntar i av fullmäktige fattade beslut.

Den förra majoriteten i fullmäktige beslutade att ställa sig bakom sossarnas motion om placering av pendelparkeringen vid färjelägret i Svanesund. Men nu blåser nya vindar så beslutet har inte verkställts utom i stället blir det centerns starke man som får igenom sitt förslag till placering.

 Det är helt ok. Men det finns ju lagregler om hur man ändrar fullmäktiges beslut .  Ett fullmäktigebeslut gäller fram till dess ett nytt är fattat. Självklart ska Regnbågsalliansen ha rätt att ändra alla beslut man tycker är fel men man får inte agera mot ett fullmäktigebeslut.

Det samma gäller för Tvets skola. Det finns ett fullmäktigebeslut om att stänga skolan och beslutet är även verkställt. Och nu vill Regnbågen starta om skolan igen till hösten. Och de har säkert en  majoritet för detta i fullmäktige. Men det räcker inte. Frågan måste till fullmäktige innan man kan öppna skolan igen.  Naturligtvis kan dom göra som dom vill men då sätter man dom  demokratiska spelreglerna ur funktion. Och gör man det så kan man ju inte rimligen begära av andra tex kommuninvånare och  tjänstemän ska bry sig om av fullmäktige fattade beslut. Och det vore förödande för legitimitet för kommunen. Det är möjligt att det finns pengar som kan användas till detta men det hjälper inte. Fattade beslut ska gäller fram till nya fattats. men eftersom ärendet om att öppna Tvet inte varit uppe till ny behandling i fullmäktige så överskrider verkligen utskottet för lärande sina befogenheter om man startar skolan på nytt innan fullmäktige fattat ett nytt beslut.

Men som sagt. Kommunallagen och andra lagar gäller kanske inte på den stora ön i väster.



Vi hörs.

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar