onsdag 27 juni 2012

Kommunerna måste bli mer företagarvänliga.

Fiskberedningen på Ellös får inte utnyttja sin avtalade option.

Svenskt Näringsliv publicerade här om dagen  en intervju med en Gerald Engström vd för ett stort företag  i en  liten kommun nämligen Skinnskatteberg. Han har tröttnat på det urusla företagsklimatet och överväger att flytta företaget.

Matte tror inte att han är ensam om att ha tröttnat på det dåliga företagsklimatet. Här på vår lilla ö i väster är det många företagare som undrar vad kommunen egentligen håller på med. Man verkar kriga med de flesta företagen. Inte genom något att aktivt motarbeta men genom att  hela tiden misstänkliggöra och försvåra.

Matte har egentligen rätt lite insyn i denna värld eftersom hon la ner sitt lilla företag när hon flyttade tillbaka till ön men hon kan ändå inte låta bli att fundera över tingens tillstånd.

För något halvår sedan var det Handelsman Flinks verksamhet som var uppe till politisk diskussion. Ägaren av den verksamheten tog över den  ungefär samtidigt som matte flyttade från ön för snart 20 år sedan. Då var det inte mycket med handelsmannen. Han låg nästan i dödsryckningar. När vi kom tillbaka var det en stor anläggning. Kommunen hade utan att kräva detaljplan beviljat det ena bygglovet efter det andra. Så idag finns där en hotelldel, en restaurant, skaldjuraffär i anslutning till den gamla handelsboden. Kommunens representanter har väl aldrig brytt sig om verksamheten som enligt mattes sätt att se det skulle kunna vara en ändå större turistattraktion om kommunen varit lite engagerade och hjälp till med att marknadsföra ön som turistö.

Och så när ägarna inte längre vill driva verksamheten pga. låg lönsamhet samt att de som vi alla blir äldre. Men alla förslag till lösningar de kommer med motarbetas. Argument som matte hört är att trafiken klarar inte att man bygger om till bostadsrätter. Matte kan inte förstå varför man inte krävt en trafiklösning för länge sedan. Och hon kan inte heller se att bostadsrätter skulle ge mer och farligare trafik än den nuvarande verksamheten med konferenser, restaurant samt hotelldel. Och en igenbommad verksamhet är ingen lösning. Lika lite som att försöka tvinga ägaren att fortsätta. Vi har vad jag vet inget näringstvång i detta land.

Det hela tycker matte bara känns som ett politiskt utdrag ur Jantelagen.  

Och så Käringön och Hälleviksstrand. Matte kan inte historien men det känns som det alltid blir problem mellan kommunen och företagarna. Matte har lärt sig att när man tecknar avtal så ska man göra det med tanke på att det värsta kan inträffa. och när det inte gör det så kan man vara glad och när det går åt pipsvängen så finns för detta scenario  en reglerad väg att gå vidare.

Och så nu det senaste i raden.

Fiskeberedning Paul Mattsson AB i Ellös. Så vitt matte har förstått så sålde företaget kajen i Ellös till kommunen för att klara sig ur en ekonomisk svacka för ett antal tiotal år sedan. Kommunen och företaget skrev ett köpeavtal med en option för företaget.

Nu vill företaget utnyttja sin option. Då säger kommunstyrelsen, och troligen även kommunfullmäktige i morgon, nej.

Varför jo. Enligt kommunstyrelsens protokoll så "I Ellös verkar ett antal företagare som ser sin möjlighet att nyttja kajen gå om intet vilket  inverkar  på deras möjligheter att driva sina företag. En protestlista är inlämnad"

I handlingarna finns inte avtalet med vilket är minst sagt anmärkningsvärt. Men eftersom företaget åberopar sin optionsrätt så utgår matte ifrån att en sådan finns.

"Option är inom ekonomi en typ av derivat. En option ger innehavaren rätt, men inte skyldighet, att i en bestämd tidsperiod eller tidpunkt i framtiden köpa eller sälja den underliggande tillgången till ett på förhand bestämt pris." Citat från Wikipedia.

Det är alltså precis som alltid. Man måste tänka först och handla sedan. Politiken hade säkert möjlighet att köpa kajen utan att lägga in en option när det begav sig. Då fanns det tid att tänka på vilka andra intressenter det i framtiden skulle kunna finnas för att behålla kajen i kommunens äga. Men som vanligt har det tåget gått. Idag är optionen ingen politisk fråga. Det är bara en fråga om att kommunen måste hålla ingångna avtal. Man må tycka hur illa som helst om innehållet i avtalet. Men Sorry. Det är för sent.



Så snälla politiker i Orust kommun. Tänk först och handla sedan !!!


Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar