tisdag 5 juni 2012

Öppenhet och demokrati är ingenting för en bananrepublik som Orust

Öppenhet var ordet sa Bill. Just det öppenhet var det sa Bull…

Så lät det när den nya Regnbågsalliansen bildades i vintras. Sedan blev det knäpp tyst. Man har till och med påpekat för vissa politiker  det olämpliga i att  skriva om det lilla som läcker ut från maktens korridorer på Facebook.

Här i väster finns det två öar som ligger nära varandra och ska man vidare från den ena ner till områdets nav, storstaden, så passerar

man över den andra ön. Såvida man inte tar färjan.

Och trots detta är dessa två öar som natt och dag när det gäller öppenhet och dialog med sina invånare.

På den mindre öns hemsida kan man läsa följande:

" Välkommen till Tjörns kommuns officiella Facebook-sida. Här kan du läsa om vad som händer på Tjörn, ställa frågor och lämna synpunkter. Vårt mål är att besvara dina frågor inom 2 arbetsdagar.

Syftet med denna sida är att ha ännu en kanal för att kommunicera med medborgare och besökare, inte minst vid kriser och andra så kallade särskilda händelser.
Allt som skrivs här blir allmänna handlingar och kan läsas av alla. Tänk på att inte lägga in känslig information…"

Så olika kan man se på vikten av medborgarnas delaktighet i vad som sker på ön.

Eftersom den stora kommunen inte vill informera sina invånare om vad som händer och varför så har det på privat initiativ bildats en Facebooksida som heter OrustBo.com. Ett lovvärt jobb av några invånare som är intresserade och oroade över utveckling på den stora ön.

Men eftersom Regnbågsalliansen valt att tiga, med ett undantag, så blir debatten något märklig och ibland osaklig eftersom vi som deltar inte har insyn i vad som händer i maktens korridorer på öns centralort.

Den enda rösten i öknen som försöker försvara Regnbågsalliansens görande och låtande på Facebooksidan är fullmäktiges ende vänsterpartist. Det känns ju minst sagt märkligt att en representant för fullmäktiges minsta parti ska vara den som försvarar en regnbågsallians där moderaterna har huvudansvaret.

Och någon förklaring till vad som sker får vi aldrig från denne vänsterpartist. Det enda han gör är att skylla ifrån sig på den förra majoriteten som satt knappt ett år. Och där ett av tre partier valde att ingå i den nya majoriteten.

Vänsterpartisten var själv med och tog den nya organisationen som nu ska rivas upp.

Och han har idag i sin majoritet två av de män som suttit i beslutande ställning hur länge som helst och enligt min mattes mening kostat kommunen massor av miljoner i form av felaktiga beslut och dåligt ledarskap. Så kanske borde han börja där. Och kanske har han gjort det men det har i alla fall inte kommit ut.

Problemet med Henåns skola är bara ett i raden. Och att då hoppa på min kompis husse, som om alla beslut fattades under det knappa år som han var med i den styrande majoriteten känns minst sagt underligt. Och än konstigare är det vänsterpartisten anser att min kompis matte ska vara tyst och inte skriva att hon oroar sig för sitt barn som går i en mögelskadad skola, eftersom hennes man sitter i fullmäktige, så får hon skylla sig själv. Så kan bara en representant för ett parti där kollektivet går före den enskildes väl argumentera eller ?

 Samtidigt som ordförande för den tekniska nämnden kom ,skogstokigt nog, inte från majoriteten utan från oppositionen. Men så fort den gamla majoriteten fick kännedom om att det läckte in i helt nybyggd skola som kostat skattebetalarna närmare 200 miljoner agerade man. Men att en nybyggd skola inte läcker är ju inte det första man kollar. Det känns på något sätt självklart att så inte skulle vara fallet men här är det mesta möjligt.

Det som krävs på den stora ön i väst är en total nystart. Man måste sluta att skylla på varandra och alla måste ta sitt ansvar. Har man inte reserverat sig mot ett beslut så är man ansvarig. Men nu måste vi tänka framåt, säger min matte trots att hon ofta säger att det var bättre förr. Men jag vet det var hon som var bättre förr ingenting annat.



Och frågan är om det nya kommunalrådet kan lita på sina rådgivare inom Regnbågsalliansen eller om det är så som det varit förr på den stora ön att dom gamla rävarna väntar i skogsbrynet för att på nytt kasta sig över den som försöker få ordning i kommunen. Kanske vore det hög tid att dessa gamla rävar drog sig tillbaka.

Den som lever får se. Vi hörs

Den fyrbenta blondinen


1 kommentar:

  1. Du blondinen! Upplys din matte om att jag aldrig har bett någon vara tyst om de har kritik! Tvärtom så uppmanar jag alla som har kritik mot något, eller för något , att framföra den, det är ju då vi alla kan förändra saker som inte är bra eller hålla fast vid det som är bra. Den nya majoriteten har ju faktiskt beslutat om en undersökning som visar att det finns fuktproblem, och det måste åtgärdas!
    Jag har frågat varför den förra majoriteten inte tog initiativ till det här tidigare, enligt vissa skribenter så larmades det redan för ett år sedan.. Jag tror inte någon politiker är nöjd med en skola som läcker, oavsett parti, så varför Fp, gör en politisk fråga av det hela förstår jag inte, ni kunde tagit tag i problemet när det först uppmärksammades!

    SvaraRadera