torsdag 21 juni 2012

Vilken värdegrund styr våra politiker?

Värderingsgrund handlar det om säger mattes väninnan när dom sitter uppe hela den långa ljusa sommarnatten och  tjatar om  varför politiker är så urusla som arbetsgivare. Dom jämför sina tillsammans mer än 60 års  erfarenhet  av att jobba i politikerstyrda organisationer. Och domen blir hård. Om man  i längden ska  klara att vara chef i en politikerstyrd organisation måste du knyta knut på dig själv och släppa allt vad professionalism heter.

Det handlar om värdegrund och att politiker med makt tappar perspektivet på sig själva  och glömmer  vem som gett dom  uppdraget. Det är likadant oavsett vilken nivå du sitter på. Politiker ställer orimliga krav på lojalitet från sina väljare och tjänstemän. Matte och väninnan var överens om att helst skulle dom politiska partierna  byta ut den illojala väljarkåren som inte förstår sitt eget bästa. Men det låter ju sig inte göras så lätt. Men på sitt eget sätt att vara ställer dom inga krav. Dom lever i en bubbla alldeles för sig själva.

- ÅH  vad skönt att kunna säga detta utan att det får några följer. Jag är pensionär och vad  det är skönt stönar väninnan. Och hon säger det med en sådan emfas och många gånger . Så då är det väl så. För att ta den kommun där jag bor fortsätter väninnan. Den politiska ledningen slår sig för bröstet för att man lägger miljontals kronor på att dom anställda ska bemöta kommuninvånarna på ett vänligt och professionellt sätt. Något som borde vara självklart  Men själva lever dom inte upp till dom idealen. Och matte tror att chefstjänstmän är som barn. Så inom den kommunala organisationen råder katten på råttan och  råttan på repet. Och sist i raden finns kommuninvånarna. Och med en oklar  politisk styrningen  så blir bemötandet aldrig bra. Speciellt inte när den politiska ledningen inte behandlar  sina chefstjänstemän på ett anständigt sätt.

Och i den ljusa sommarnatten minns väninnorna en jätte duktig socionom och kollega till dom som lämnade chefsstolen i en kommun för att ta ett kort vikariat som socialarbetare i en grannkommun. Skälet uttryckte hon som så: " Nu har jag en avdelningschef över mig och över henne sitter en förvaltningschef. Jag känner inte ens lukten av politikerna." Det belyser rätt väl hur man som tjänsteman ibland kan uppleva sin situation  i en kommun, där ju politiker styr. Och så ska det vara men dom måste lära sig att styra genom klara uppdrag till sina förvaltningar och ha mål och visioner och utarbeta riktlinjer och inte lägga sig  i den dagliga verksamheten.

Några exempel som är aktuella Just nu här på den stora ön i väst .

En är anläggandet av  en pendelparkerig i Svanesund.  För matte är det en politisk vilja att underlätta för människor att åka kollektivt. Alltså behövs det en pendelparkering. Men om den ska ligga på höger eller vänster sida om vägen är fackfolk bättre än politiker  på att avgöra.

Henåns skola. En fantastiskt fin skola, som  visar sig efter bara ett år vara en farlig arbetsmiljö för både elever och personal på grund av mögel. Var skulden ligger har matte ingen aning om. Men lite märkligt är det när en politiker slår för bröstet i en tidningsintervju inför valet 2010 och berättar att hans motion om självventilation gått igenom och många kommuner kommer och tittar på denna lösning. Det är bra att politiker kommer med förslag men matte undrar hur en teknisk lösning på ventilationsproblemet kan bli en politisk fråga. Matte är övertygad att i en lite större kommun hade konstruktionen av bygget varit en fråga för tekniker att lösa. Och att politiker åker på studiebesök för att sätta sig in i olika sätt att lösa ventilationsfrågan tycker matte är slöseri med skattepengar.

Likadant med beslutet att inte bevilja bygglov av vindkraftverk på den plats politikerna  själva tidigare i översiktsplanen anvisad som lämplig tycker matte är skogstokigt. Visserligen tycker hon att beslutet var bra eftersom hon  aldrig förstått  varför det ska byggas en massa vindsnurror som kräver skattepengar för att någon ska  vara beredd att bygga dom. Men det är en helt annan fråga.

För  om kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, sagt att här ska det byggas vindsnurror så är det bara för nämnder och tjänstemän att verksställa. Ska man gå emot ett fullmäktigebeslut så krävs det mer än att " det finns  ju folk som bor inom 500 meters radie."  som  en av dom beslutande sa till matte. So what? Fanns inte dom där även när fullmäktige tog översiktsplanen?  Och det är i fullmäktige den politiska debatten ska äga rum och dom viktiga besluten ska tas. Det är fullmäktige som ska visa vägen. Dit har Orust fullmäktige en lång väg att vandra.

Och så har vi Tvets skola.  I samma tidningsartikel inför valet 2010 säger samme politiker att hans parti insett att det finns inte elevunderlag för att låta Tvets skola vara kvar. Kommunfullmäktige beslutar att stänga den. Nu ska den öppnas igen utan att fullmäktige har ändrat sitt beslut. Och läser man vad föräldrarna svarat i den enkäten som kommunen skickat ut, så förstår matte ingenting. Men alla partier i den nya regnbågsalliansen  måste väl få var sitt litet köttben för att sitta lugnt i båten.  Och Folkviljans är väl att öppna Tvet skola igen.  Enligt tidningsartiklar ska den, utan ett nytt fullmäktigebeslut ,  öppna till hösten bara för att Folkviljan och föräldrarna till ett tiotal barn vill så. Snacka om slöseri med kommunala medel.

Matte tycker inte att det är en ny organisation kommunen behöver utan en politisk ledning som verkligen styr och tar ansvar.

Den stora ön i väst har ju alla förutsättningar så varför inte ta tillvara dom

tycker

den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar