tisdag 26 augusti 2014

"Den rättsliga tvisten runt mögeldrabbade Henåns skola tycks vara på väg att ta slut"


"– Nej, det var en korrekt bedömning vid det tillfället, med den information vi hade då." Säger kommunchefen (GP:s nätupplaga)

Igår var det extra möte med kommunstyrelsens arbetsutskott här på den stora ön i väster.
Enligt kallelse och handlingar var det bara ett ärende som skulle behandlas. Att återkalla stämningen mot NCC, där man krävt ersättning på 15 miljoner för de merkostnader man haft eftersom den nybyggda skolan i Henån är stängd.

Att så här två veckor före val ta tillbaka stämningen  verkar märkligt. Men den nuvarande ledningen vill väl visa på en för kommunen bra förlikning med NCC. Och medaljens baksida kommer först senare.
För matte tror att det NCC förlorar på gungorna i Henån kommer  dom att ta igen på sina karuseller här på ön.
Skolan har varit stängd sedan september 2012. Varför är det så bråttom just nu. Ingenting nytt har väl kommit fram? Vad matte vet finns det fortfarande ingen heltäckande undersökning av varför det blev som det blev.  Men ny information kommer hela tiden fram från vad som hänt vid olika byggmöten etc.  Men en heltäckande vitbok, gjord av någon sakkunnig och utomstående,  om vad som gick fel, det vill man inte medverka till. Och fortfarande är det dom med fingrarna i syltburken som ska fatta beslut
Kommunen lämnade in en stämningsansökan för knappt ett år sedan. Kommunen anlitade vad man sa då, en av Sveriges duktigaste advokat på området, som var helt övertygad om att kommunen hade väl på fötterna för att vinna processen.
Så kom NCC bemötande av kommunens argument. En enorm massa dokument där alltför många var sådana som måste finnas i kommunhuset och som kommunen själv borde läst och insett att man nog inte hade så mycket på fötterna.
Så nu, snart ett år senare, ska kommunen ta tillbaka stämningen.
Varför?  Jo kommunen kommer att förlora mot NCC säger man nu. Och kommunen behöver ett bra samarbete med NCC för att få skolan åtgärdad.
NCC har i alla fall tidigare sagt att man vill se till att skolan kan öppnas och att man tar diskussionen om vem som ska betala vad senare.
Har dom ändrat sig?
Och hur kan kommunledningen gå ut med att man kommer att förlora processen när man ska gå in i en förhandling för att få fram en förlikning?
Det matte undrar över är vilket förhållande som nuvarande ledande politiker på den stora ön i väster egentligen har med NCC?  För varför finns det så många surdegar, där NCC har ett ekonomiskt intresse?
För det kan väl inte vara så att kommunledningen fem i tolv vill visa handlingskraft och få fram en bra förlikning av kostnaderna för Henåns skola. En förlikning där NCC kan vara generös för man vet att det man förlorar på gungorna i Henån kan man ta tillbaka på karusellerna på andra ställen på ön?
Tänker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar