fredag 29 augusti 2014

En kommunstyrelse utan förtroende ens för sig själv. Det är inget vidare.





Så igår sammanträdde kommunstyrelsen på den stora ön i väster. Kommunstyrelsen har 13 ledamöter och 13 ersättare. Alltså totalt en rätt stor grupp, som får tillgång till många sekretessbelagda handlingar, efter kommunstyrelsen också är kommunens socialnämnd. Inte så bra i en kommun, där det sägs att om makar går skilda vägar, så är fortfarande minst sysslingar. Så det 26 vet. Vet alla.

Men om man nu valt att ha en så stor kommunstyrelse, kan man ju inte av detta skäl begränsa informationen till ledamöter och ersättare.
Alla måste ju ha en möjlighet att fatta beslut och även dess innebörd.


I handlingarna till sammanträdet i går, det vill säga torsdag, finns ett ärende om att ta tillbaka stämningen mot NCC.
Inga handlingar fanns bara följande text:

Beslut i samband med den fortsatta rättsliga processen mot NCC gällande
Henån skola
Dnr KS/2012:2615

Och så en muntliga föredragning av kommunchefen. Muntliga föredragningar kan vara bra som komplement. Men i en så viktig fråga tycker matte att en tjänsteskrivelse varit på sin plats. För bakom varje ledamot finns ett parti, vars medlemmar vill kunna framföra sina åsikter och påverka besluten.

Och vid arbetsutskottets behandling av ärendet ville den verkliga oppositionen dvs. Folkpartiet och Moderaterna höra advokatens syn på det hela.

För när man lämnade in stämningen för snart ett år sedan hade man enligt honom och kommunledningen mycket på fötterna. Och nu säger kommunchefen att man är alldeles barfota.

Så advokatbyrån hade till kommunstyrelsen sammanträde lämnat in sina synpunkter i ett dokument på 26 sidor. Detta delades ut vid sammanträdet. Men ingen fick inte behålla det eftersom det ansågs vara en sekretesshandling.

Det tycker matte är märkligt. För vad kan det stå i den som är hemligt enligt sekretesslagen. Kommunen har ju bestämt sig för att inte fullfölja processen så då har man väl inte  kvar några trumf på handen, som man vill behålla för sig själv.

Dessutom måste man lita på att ledamöter i kommunstyrelsen följer sekretesslagen och inte läcker sekretessbelagda uppgifter. Så dom måste få tillgång till allt material även om inte vi andra har det.

För det kan väl inte vara så enkelt att advokatbyrån inte delar kommunens bedömning. Utan  tycker att man gjorde fel, när man gick med på att godkänna slutbesiktningen? 

Och att man över huvud taget skött det hela klantigt. Är det därför kommunledningen vill hemlighålla innehållet?

Matte får nog sova på saken om hon ska begära ut handlingen. Och om hon ska  överklaga om det fortfarande blir ett nej. För det vore intressant att veta om det verkligen finns skäl för att sekretessbelägga det hela.

Och hur kan dessutom Miljöpartiets starka dam bli sur för att Moderater och Folkpartister inte delar i beslutet att återkalla stämningen?

I mattes värld ska man ha så mycket fakta som möjligt innan man fattar beslut. Och är det så, som i detta fallet, att den styrande minoriteten tillsammans med sitt stödparti sossarna, vill mörka och inte ge övriga en möjlighet att i lugn och ro läsa igenom vad advokaten hade att säga. Så ska man avstå. Det är det enda alternativet. Om man vill behålla någon form av anständighet och trovärdighet mot sina väljare.

Som sagt en kommunstyrelse som inte har förtroende ens för de sina är inte bra tänker
Den fyrbenta blondinen


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar