söndag 3 augusti 2014

Sjögården kan bli asylboende


Äntligen lite nya arbetsplatser till Ellös och västra Orust!

"När Bohusläningen besökte Sjögården i våras och det stod klart att spa-verksamheten skulle avslutas berättade Bengt Gustafsson, som drivit anläggningen, att han hoppades att byggnaden kunde fungera som trygghetsboende. Men den planen verkar eventuellt ha grusats. När tidningen frågade Gustafsson om det eventuella asylboendet för ett par dagar sedan ville han inte avslöja vilka planer som fanns." (Bohusläningen den 2 augusti 2014)


Nu verkar det alltså som om  Bert Karlsson köper huset och att han har ansökt hos Migrationsverket om att göra Sjögården i Ellös till asylboende.

Att det inte blev något trygghetsboende för äldre här på ön var tråkigt för det ligger vackert. Men Strandgården, ett gammalt ombyggt ålderdomshem med sina 42 lägenheter och med pensionärslägenheter i nära anslutning,  ligger ju bara ett stenkast därifrån. Så frågan är om det är just i Ellös ett kommunalt trygghetsboende behövs?

Nej, men däremot kan det nog finnas en efterfrågan av ett mer exklusivt boende för 55 plusare . Ett boende för ekonomiskt starka göteborgare som kan tänka sig att lämna Göteborg och sommarstugan på Orust och flytta till ett boende med all service. Matte hoppas att någon företagare ska våga satsa på det.

Och matte tror dessutom inte på möjligheten att på ett ekonomiskt försvarbart sätt bygga om Sjögården till ett modernt trygghetsboende. Många var de kommuner som i samband med Ädelreformen på 90-talet lärde sig detta den hårda vägen. Landstingen sålde sina sjukhem till kommunerna och kommunerna försökte förgäves omvandla dom gamla sjukhemmen till eget boende. Det blev ofta en dåligt affär för både pensionärer och kommuner.

Så det är väl jättebra att Bert Karlsson tar över Sjögården och öppnar ett asylboende där. Det ger arbetstillfällen till västra Orust, något som verkligen behövs och huset kommer inte att stå tomt.

Och hade det funnits ekonomi i att använda Sjögården till något annat så hade det också funnits andra spekulanter att ta över huset. Men tyvärr har vi inte lyckats förlänga turistsäsongen , så det är fler hotell och restauranger som slåss för sin överlevnad.

Och att kommunen skulle ta över och driva ett asylboende känns lite långsökt eftersom det inte är en kommunal uppgift. Dessutom tror matte att  Bert Karlsson har större förutsättningar att få ekonomi på verksamheten än kommunen.

Och krigen i världen gör att människor måste lämna sina  hem och fly. Något som väl ingen vill men dom ser ingen annan utväg. Och en bråkdel av dessa flyktingar kommer hit till Sverige.

Så matte önskar dom välkomna och hoppas att dom ska ha det så bra som möjligt under sin tid på Orust. Och att krigen ska ta slut så att människor kan återvända till sina hem.

Och det samma gör jag

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar