tisdag 5 augusti 2014

" Orustborna får höjd skatt nästa år."


 " - Det är nödvändigt att vi får en budget så att förvaltningarna kan planera sin verksamhet, säger Els-Marie från Folkviljan." (Lokaltidningen den 5 augusti)

Sossarnas Kerstin Gadde menar att " den nya inriktningsbudgeten är ett nytt ärende."

Det låter ju bra tänker matte. För visst behöver förvaltningarna veta vad som kommer att gälla under 2015. 

Men vet dom det bara för att kommunfullmäktige tar en inriktningsbudget?

Det är inte en majoritet som kommer att ta budgeten utan den styrande minoriteten. Sossarna säger att dom vill ha skattehöjningen, men lägger ner sina röster. Och den verkliga oppositionen bestående av moderater, folkpartister och två obundna kommer nog, som vid förra omröstningen rösta mot förslaget eller så avstår dom också. Oavsett vilket så  innebär beslutet att förslaget har en majoritet mot sig.  

När sedan skattesats och den slutliga budgeten ska tas, så är det av det nyvalda fullmäktige.   Det är lagligt reglerat, så det borde gälla även på Orust. Men säker är inte matte för hon har ofta  undrat om kommunallagen verkligen tillämpas på den stora ön i väster.

Och nu tänker matte så här. Om hon satt som ansvarig tjänsteman för någon verksamhet i kommunen, skulle hon då våga lita på att inriktningsbudgeten blir den budget som gäller efter nyår? 
Knappast. Och vem vill lägga ner en massa onödigt arbete på att nu anpassa verksamheten efter en budget som med all sannolikhet inte kommer att förverkligas?

Så alltså känns det rätt meningslöst att ta en inriktningsbudget nu. Bättre att vänta. Dels vet man mer om kostnaderna för Henåns skola och andra stora projekt, dels finns det förhoppningsvis en ny stark majoritet i fullmäktige som vågar och kan ta ansvar för kommunen.

Sossarnas starka kvinna säger i dagens tidning att  inriktningsbudgeten  är ett nytt ärende.

Intressant för om det är ett nytt ärende så utgår matte ifrån att man förhandlat det nya förslaget med facket. Och kanske lyssnat på Unionen. Och satsat på våra barn, som är vår framtid, istället för att satsa nästan en miljon på politikerarvoden till Framtidsgruppen, som vare sig verkar ha någon framtid eller någon framtidstro.

Men tyvärr verkar det inte vara så. Det verkar vara samma inriktningsbudget som kommunfullmäktige beslutade att inte anta för en månad senare. Enda skillnaden verkar vara att investeringsramen höjts med 20 miljoner. Men vad dom ska användas till har inte matte lyckats klura ut. Kanske Henåns skola eller?

Folkviljans starke man, tillika fullmäktiges ordförande, har sagt att ärendet inte skulle komma upp på fullmäktiges augustisammanträde. Och han borde ju veta. För som ordförande är det han som bestämmer hur föredragningslistan ska se ut.
 Men nu säger partiet starka kvinna att

"- Det är nödvändigt att vi får en budget så att förvaltningarna kan planera sin verksamhet."
Det är det som är så fantastiskt med Folkviljan. På deras fem mandat i fullmäktige lyckad dom med konststycket att ha flera  olika åsikter. Och inte sällan låter det som om dom satt i opposition mot sig själva. Och det är ju demokratiskt och sympatiskt. Men om man röstar på Folkviljan. Vem vilja röstar man på då?



Undrar den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar