torsdag 27 september 2012

Dom spelar monopol med våra skattepengar


 
Socioekonomiskt perspektiv. Plötsligt hittar kommunalrådet ett halmstrå för att förklara varför han vill satsa på en konstgräsplan ute i ingenstans på ön.

I dagens tidning säger han: "detta stöd till Gilleby är något helt annat. Det är viktigt att se detta som en satsning ur det som kallas för socioekonomiskt perspektiv"

Ok intressant. Matte sätter sig och kollar på  SKL (kommunförbundets) hemsida. Hur bör man lägga upp ett folkhälsoarbete för att gynna socioekonomiskt svaga grupper och därigenom höja deras livskvalité.

A och O är att arbetet är väl planerat och långsiktigt. Redan där verkar en akut insats för att anlägga en konstgräsplan falla.

Och matte undrar. Hur kan kommunalrådet ha kännedom om att det finns speciellt utsatta grupper just runt Gilleby, som behöver denna akuta insats med medel för att utjämna olikheter i uppväxtvillkor.

Eftersom Gilleby ligger mycket ocentralt så kan de socioekonomiska faktorerna inte vara rent ekonomiska tänker matte. För det krävs ju tillgång till bil för att ta sig till planen.

Då måste det vara andra faktorer. Matte ser med spänning fram emot svaret från kommunalrådet helst under kvällens kommunfullmäktige då frågan om ett ränte- och amorteringsfritt lån ska behandlas.

Det är inte så att matte är emot bidrag till föreningar för att fixa konstgräsplaner och annat. Men bidraget ska vara så effektivt som möjligt. Det ska komma så många barn och ungdomar som möjligt till godo.

Och bidrag till konstgräsplaner och annan upprustning bör utgå efter regler, som är lika för alla föreningar.

Sedan tycker matte att det vore bra om föreningar som satsar speciellt på att få med så kallade föreningslösa ungdomar skulle kunna få mer. Det samma kunde gälla för de föreningar som aktivt arbetar mot droger. Men för att dela ut sådana bidrag krävs att kommunen har klara regler för vad man vill satsa på och vad som krävs för att man ska få tillgång till dessa bidrag. Det får inte vara som matte tror det är idag.  Gilleby IF får pengar för att hålla ihop en bräcklig Regnbågsallians. I politiken på Orust idag krävs det ju vissa fläskben. För övrigt får jag numera aldrig några sådana. Matte säger att det kommer surt efter. Men tillbaka till Regnbågsalliansen. Kommunalrådet, som ju alltid vill det bästa för oss alla, kommer nog ihåg vad som hände när tre ledamöter i den gamla majoriteten inte kände att de fått gehör för sina krav. Man fällde den då sittande majoriteten. Så för att alla ska vara nöjda så är det nog bäst att se till att Gilleby får sin konstgräsplan, tänker nog kommunalrådet.

Men matte blir jätte ledsen när man för att rädda Regnbågsalliansen använder pengarna som var avsedda för det socioekonomiska perspektivet till annat än att hjälpa våra  svagaste barn.

För matte vet ju att barnen är vår framtid. Och att de har möjlighet att växa, lära, utvecklas och må bra är samhällets viktigaste uppgift. I Sverige kostar varje barn samhället ca 3,5 miljoner kronor från att de föds till att de går ut gymnasiet. Frågan är om dessa pengar används på bästa sätt och om barn med behov av särskilt stöd får rätt insatser. Att hjälpa barn och unga som har problem så tidigt som möjligt är bra både för barnen, familjen och för samhället. Barns förutsättningar att lyckas i livet påverkas av en mängd faktorer, såväl ärftliga och miljömässiga som enskilda livshändelser. Samhället måste genom en rad olika insatser försöka kompensera för dessa olika förutsättningar. Och det är till detta matte skulle vilja att pengarna för socioekonomiska insatser används.

Så snälla kommunalrådet! En vädjan från matte. Fuska inte bort pengarna från de svagaste för tillfällig politisk vinning!

Ber den fyrbenta

Blondinen

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar