tisdag 25 september 2012

Underskottet i skolan: 17,2 miljoner.


 

Den gamla majoritetens budget var kass. Så Regnbågsalliansen fällde den och fick igenom sin egen  och så går man back 17,2 miljoner bara på skolan!

Och hur kan det fattas pengar för 25 lärartjänster när Regnbågsalliansen själva lagt budgeten och talade vitt och brett om hur bra den var?

Men den främsta orsaken till att pengarna inte räcker är kostnader för mat och städning. Intressant tycker matte. För ansvaret för dessa verksamheter har gått över till den tekniska sidan under ledning av utskottet för samhällsutveckling. Matte, som ibland kan vara lite konspiratoriskt lagd, tror att det känns bättre för Regnbågsalliansen att läggs skulden för överskridandet på ordförande för utskottet för lärande i stället för ordförande för samhällsutveckling. Att skolan kostar accepterar ju ni skattebetalare. Men att den tekniska sidan som vare sig kan bygga hus som håller tätt eller hålla budget för mat och städ. Nej! Det skulle nog bli för mycket för ett utskott som ska stå för samhällutveckling att ta.  Så då för utskottet för lärande i stället ta största delen av kostnaderna för mat och städ inklusive kostnaden för kostchefen. I alla fall är det så ryktet säger här uppe i Mycklebyskogen.

Men om nu skolan ska stå för kostnaden för mat och städ varför får dom då inte själva bestämma vem som ska utföra dom tjänsterna. Men det får man inte på Orust. Nej då kan ju privata företag ta över och göra vinst i stället för förlust. Och så vill man inte ha det. Men om matte fick bestämma så skulle i alla fall inte utskottet för samhällsutveckling vara ansvarig för mat och städ.  Det verkar inte gynna en positiv samhällsutveckling eller?

Och matte är minst sagt förvånad när hon läser Bohusläningen från den 22 september där ordförande för lärande påstår att hon inte tänker sänka lärartätheten för att klara överskridandet.

Låter jätte bra i mattes öron. Men var ska då pengarna tas? Personalkostnaden måste ju vara den största posten inom verksamheten och där måste ju det vara lärarlöner som står för den största delen eller?

Matte undrar så hur många lärartjänster 17,2 miljoner är. Lärarlönerna är ju alldeles för låga men trots det borde det väl motsvara ett tiotal tjänster eller?

Och så säger ordförande vidare att problemen med arbetsmiljön i Henåns skola beräknas kosta mellan en och två miljoner. Men det måste vara innan kostnaderna för den just nu aktuella flyttkarusellen eller? För dom ansvariga från kommunen sa på Träffpunkten förra veckan att man denna vecka skulle inleda förhandlingar med byggare och konstruktör för att se vem som var ansvarig och vem som skulle betala vad. Och att man ännu inte visste vad summan skulle landa på.

Och så går skolskjutsarna back med 2,3 miljoner och med dessa nya turer på grund av barnen från Henån måste gå i andra skolor så lär det väl inte gå att spara in något där eller?

Så matte tror inte att ordförande för lärande har en chans att klara upp situationen. Men hon håller tummarna för er Orustbor, ja, jag är inte medräknad men ni som går på två ben, att ordförande ska klara upp detta. För ni har ju  redan var och en en skuld på 100 000  genom den belåning som kommunen har. Så matte tror inte att Regnbågsalliansen kommer klara detta utan en rejäl skattehöjning. Och det förstår inte matte riktigt. Det parti som brukar säga sig vara landets skattesänkarparti har redan tidigare under en period vid makten passat på att höja skatten.

Och matte förstår inte att ni kommuninnevånare inte protesterar. Hundra tusen var i skuld och en tredjedel av era inkomster överlåter ni till denna Regnbågsallians att leka med. Matte förstår bara  inte. Kan någon förklara detta ointresse för vart era pengar går.

Den fyrbenta blondinen.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar