söndag 16 september 2012

För många fingrar i syltburken


"Hur kan en nybyggd skola vara så dålig att den måste utrymmas?

Den frågan ställer sig många på och utanför Orust i dag. Varken byggföretaget NCC, kommunen eller Arbetsmiljöverket har svaret." (Bohusläningen den 8 sept 2012)

Egentligen tycker matte att nu får tjatet om Henåns skola vara avslutat och man får titta framåt. Så därför bestämde hon och hennes kompisar att man skulle be om hjälp utifrån för att komma fram till svaret på frågan. Hur kan en nybyggd skola som kostat över 200 miljoner vara så dålig att den måste utrymmas och vad behövs för att det inte ska hända igen?

Så mattes kompis skrev en motion till kommunfullmäktige och föreslog att man skulle tillsätta en kommunal haverikommission. Efter en lång diskussion hade hon och hennes kompisar kommit fram till att det var ingen bra idé att lägga ansvaret för utredningen på kommunstyrelsen eftersom det är så många i det gänget som har fingrarna i syltburken. Det skulle vara lika knasigt som när polisen undersöker om dom gjort något fel vid sin tjänsteutövning. Men vem skulle då göra utredningen? Ett alternativ i stället för motion hade ju varit att begära att länsstyrelsen gör ett tillsynsärendet, eller kanske ekobrottsmyndigheten. För om bygget är så dåligt trots att det kostat så mycket och avståndet till Göteborg inte är längre än att man undrar..

Men dom alternativen kändes lite väl drastiska. Så man bestämde sig för en motion. Vilka inom kommunen skulle vara dom som var minst insyltade och som hade en självständig ställningen, så att dom skulle våga ta reda på sanningen. Jo revisionen. Bra då föreslås revisionen. Kanske inte så väl genomtänkt. Matte och gänget visste ju att revisionens fristående ställning gör att kommunfullmäktige inte kan lägga uppdrag på dom. Förslaget var mer ett hopp om att revisionen skulle inse att detta är ett ärende de bör ta sig an.

Och så kommer motionen till kommunfullmäktige. Vad diskuterar majoriteten då? Ja inte syftet med motionen, som var att få svar på frågan hur det kunde gå så galet och hur man förhindrar att det upprepas, utan om motionen var formellt riktigt formulerad.

 

Matte tar sig för huvudet och konstaterar. Kommunfullmäktiges ledamöter ska representera kommuninnevånarna. De ska driva dom frågor som kommuninnevånarna vill. Dom ska inte vara experter på kommunallagen. Naturligtvis ska förslagen överensstämma med gällande lagstiftning. Men vid tveksamheter är det tjänstemännen som ska gå in och hjälpa till så att förslaget blir formellt riktigt.  Men så skedde inte. Den majoritet, som annars inte brukar vara så noga med att kommunallagen följs lyckades på detta sätt flytta fokus från syftet med motionen. Och majoriteten lyckades få uppdraget att granska sig själva, om det nu överhuvudtaget blir någon granskning. För det är matte tveksam till.  Antalet i den politiska ledningen som fortfarande har många fingrar i syltburken är nog alltför stor för det.

Tycker

Den fyrbenta blondinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar